Organik Pazarda Çiftçiler Tohumlarını Takas Etti

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu iş birliğiyle düzenlenen “1. Nilüfer Yerel Tohum Takası ve Organik Pazar” açıldı.Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal...

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu iş birliğiyle düzenlenen “1. Nilüfer Yerel Tohum Takası ve Organik Pazar” açıldı.

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu, 17 Nisan Dünya Çiftçi Mücadele Günü’nde anlamlı bir faaliyete imza attı. Konak Pazar Alanı’nda hem organik pazar açılışı yapıldı, hem de “1. Nilüfer Yerel Tohum Takas” düzenlendi. ‘Başkan burada’ projesi çerçevesinde makamını bir günlüğüne Konak Mahallesi’ne taşıyan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de açılışa katıldı. Bozbey, doğada yaşanan büyük tahribatın çevre bilinci eğitiminin zamanında verilmemiş olmasından kaynaklandığını söyledi. Bozbey, “Türkiye’nin bugün yaşadığı sorunların en başında yine eğitim gelmektedir. Eğer bugün ekolojik yıkımlar ve iklim değişikliğini yaşıyorsak, çevre bilinci eğitiminin zamanında verilmemiş olmasındandır. Doğayla dost yaşamayı öğrenememiş olmamızdandır” dedi.

Dünya Çiftçi Mücadele Günü’nde çiftçilerin yanlış politikalar sebebiyle zor durumda kaldığını kaydeden Bozbey, “2014 seçimleriyle birlikte köyken mahalle statüsüne geçerek bize bağlanan kırsalımızla, artık “kocaman bir aile” haline gelen Nilüfer’de, tarımsal üretimi tüm olanaklarımızla destekliyoruz. Şehir ile kırı buluşturacak Küçük Ölçekli Kent Bostanları proje çalışmalarımız sürüyor. Kırsal mahallelerdeki kadın derneklerimizin sayısı 15’i buldu. Kooperatifler kurulmasına destek vereceğiz. Yine ücretsiz olarak dağıttığımız fidanlarla, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesini sağlıyoruz. Akademisyenlerle işbirliği halinde çiftçilerimize eğitimler düzenlerken, “önder çiftçi” uygulamamızla da örnek oluyoruz. Ayrıca, şehirde yaşayan, toprakla uğraşmak ve üretmek isteyen insanımızı da organik ve doğal tarıma yönlendirecek projeler yürütüyoruz” diye konuştu.

Yerel tohum üretme ve saklama projesinin “1. Nilüfer Yerel Tohum Takası” ile ilk meyvesini verdiğini belirten Bozbey, “Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Grubu ve Ekoder, kırsal mahallelerimizden topladıkları 4 bin paket yerel tohumu dağıtıyoruz. Açılışı yapılan organik pazarımız da bu alandaki atılımımızın önemli bir adımıdır. Biz, “kırsaldan kaçan değil, kırsalda üreten” çiftçilerimizi kentimizin bir değeri haline getirmek için canla başla çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” diye kaydetti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy da projenin önemine dikkat çekerek, “Bursa’da ilk olan FSM’deki organik ürün satışı yıllardır önemsendi. Günümüzde bir gecede köyden mahalleye dönüşen alanlarımız için bu tür projeler örnek adımdır. Ekolojik projelerle organik üretim desteklenmeli. Taş ocağı, termik santral yapımları kırsal alanlara büyük zarar verecektir” dedi.

Konuşmaların ardından Yerel Tohum Paneli’ne geçildi. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın yönettiği panelde, Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Üyesi Adnan Çobanoğlu, Uzman Dr. Mete Ekşioğlu ve Dr. Füsun Tezcan, katılımcıları kendi alanlarında bilgilendirdi. Panel sonunda Başkan Mustafa Bozbey katılımcılara teşekkür plaketi verdi. Katılanlara organik yemek ikram edilirken, öğleden sonraki bölümde ise “Yerel Tohum Forumu” yapıldı. 1. Nilüfer Yerel Tohum Takası’nda Bursa ve diğer illerden çok sayıda çiftçi ve tohum grubu takas yapma imkanı buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri