KKTC'den Rumlara İlginç Teklif

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş, “Rumlara, ‘Gelin Türkiye ile ticarete kuzey limanlarını kullanarak başlayalım.

Türkiye pazarına girmek istiyorsunuz, gelin birlikte girelim, buna siyaseti karıştırmayalım’ diyorum” açıklamasını yaptı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu Üyeleri Mert Pala, Mustafa Tüzün ve İTO Dış İlişkiler Masası Şefi Pınar Karayılanoğlu’ndan oluşan İzmir Ticaret Odası Heyeti, dün KKTC’yi ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu. Ticaretin konuşulduğu ziyarette KKTC Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş, “Rum tarafı ilk defa bir kriz yaşıyor. Rumlar siyasi açısından Türkiye’yi tehdit olarak görüyor, oysa 76 milyonluk Türkiye hem bizler hem de Rumlar için bir fırsat. Rumlara, ‘Gelin Türkiye ile ticarete kuzey limanlarını kullanarak başlayalım. Türkiye pazarına girmek istiyorsunuz, gelin birlikte girelim, buna siyaseti karıştırmayalım’ diyorum. Öncelikle KKTC’nin AB sınırı içinde mi dışında mı olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Eğer AB sınırları içinde değilsek gelin adayı serbest bölge yapalım. Şu anda standartlarımız AB’ye uygun olmasa bile bunu yapabiliriz. 300 binlik pazar yatırım yapmak için uygun değil ama AB kapıları açarsa bu mantıklı olur” diye konuştu.

“BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR”

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise, “İlişkilerin gelişmesi lazım. Ticaret ve sanayi odaları ile görüşmeleriniz önemli. İş adamlarınızla iş birliği ve ticaret yapılsın, hükümet adına elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. Yorgancıoğlu da müzakerelerin yeniden başlaması ihtimali olduğunu belirtirken, “Eğer çözüm gecikirse limanların yeniden görüşülmesi gerekir. Bir yerden başlamak gerekiyor” diye konuştu. İTO’nun bağlantıları kullanmak istediklerini belirten Denktaş, “Ekonomik diploması için sizin ilişkilerinizi kullanmamız gerekiyor. Rumlar eski ortaklarının burada yaşadığını kabul etmeliler. Örneğin Rumların şu anda Türklerin de içinde olduğu bankacılık sektöründeki oluşumlara karşı çıkma şansları yok. Bu ekonomik krizin Rumları yeni arayışlara itmesini diliyorum” dedi.

“KIBRIS SİNGAPUR OLUR”

1962 -1963 yıllarında üniversite öğrencisi olarak İstanbul’da Kıbrıs Mitinglerine katıldığını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ise, “Aradan 50 yıl geçti ama Kıbrıs sorunu çözülmedi. Bırakın siyaset kendi yolunda ilerlesin onlar görüşsün. Ekonomik konularda görüşmeler ayrı yürütülsün. Ticaret konusunda mesafe sağlanırsa ve bütün Kıbrıs’ta ekonomik birliktelik sağlanırsa Kıbrıs, Akdeniz’in Singapur’u olur. Bilgi ekonomisine dayalı serbest bir ada olabilir Kıbrıs. Buraya çok benzeyen Malta, transit noktası olduğu için kişi başına milli gelir 25 bin dolar, Kıbrıs’ta niye böyle olmasın” diye konuştu. Demirtaş, bunun için Kıbrıs’ta bir kalkınma ajansı kurulup stratejik planlar yapılmasını önerdi.

“YUNANİSTAN İLE SİYASİ SORUNLAR DEVAM EDERKEN TİCARET PATLADI”

Türkiye - Yunanistan arasındaki ilişkileri örnek gösteren Demirtaş, azınlıklardan kıta sahanlığına kadar iki ülke arasındaki pek çok sorunun çözülmediğini söyledi. Demirtaş, “Ama buna karşılık ekonomiyi ayrı tutunca 15 yılda ticaretimiz 200 milyon dolardan 5 milyar dolara geldi. Kıbrıs’ta da niye böyle olmasın?” dedi. Rum Kesimi’ne 2012 yılında yaptığı ziyarette ekonomilerinin bu şekilde yürümeyeceğini söylediğini hatırlatan Demirtaş, ardından da Rum Kesimi’nde büyük kriz yaşandığını söyledi. Demirtaş, “Rumların da artık ayağı suya değdi. Rumlar çıkaracakları doğal gaza güveniyorlar ama o doğal gazı da Türkiye üzerinden satabilirler ancak, başka şansları yok. KKTC’nin ekonomisi daha güçlü çünkü Kıbrıslı kardeşlerimizin arkasında Türkiye var” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri