Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, ekiminden sulamasına kadar tarımsal faaliyetlerinin tamamı hükümlüler tarafından yapılan 60 ton patates üretildi. Yine hükümlüler tarafından hasat edilen patatesler, adliye çalışanları ile diğer ceza infaz kurumlarına satılarak gelir elde edildi.
Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, tahliyelerinden sonra topluma kazandırılmaları ve meslek edinmeleri amacıyla çeşitli iş kollarında istihdam edilen hükümlüler, bu kapsamda erken dönem patates üretimi gerçekleştirdi. Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü’ne ait 20 dönüm tarlaya geçtiğimiz ocak ayı içerisinde patates tohumu ekildi. Cezaevinde kalan bir ziraat mühendisi ile ziraat teknikeri öncülüğünde görev alan hükümlüler, ekimden ilaçlamaya, sulamadan bakımına kadar patatesin üretim aşamasındaki tüm tarımsal faaliyetlerinde çalıştı. Ziraat mühendisi ile ziraat teknikeri, üretim yapılırken aynı zamanda hükümlülere patates ve diğer tarımsal üretim konularında çiftçilik eğitimi de verdi.
ANKARA’DAN KOCAELİ’NE BİRÇOK İLE GÖNDERİLDİ
15 hükümlünün üretim boyunca görev aldığı çalışmada, 5 aylık sürede tamamen organik 60 ton patates üretildi. Yaklaşık 150 hükümlü, ceza infaz kurumu tarlasındaki üretilen patatesleri 4 gün boyunca hasat edip topladı. El birliği ile yapılan hasattan elde edilen yaklaşık 60 ton patates, Ankara, Sincan, Kocaeli, İstanbul-Maltepe, Silivri, Osmaniye, Mersin, Ceyhan, Pozantı ve Gaziantep’teki açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında kullanılmak üzere ve Adana Adliyesi’nde çalışan personele satılarak gelir elde edildi. Ayrıca üretilen patatesin 20 tonu, ceza infaz kurumlarında hazırlanan ürünlerin tanıtımı ve satışı amacıyla İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 15-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ’İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’nda da sergilenip vatandaşlara satışı yapıldı.
BAŞSAVCI YELDAN: TARIMSAL ÜRETİM DEVAM EDECEK
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlülerin eğitimi, meslek edinmeleri ve sanata yönelik yapılan çalışmalarla topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını söyledi. Bu kapsamda, hükümlülerin çeşitli iş kollarında çalıştığını belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Açık Ceza İnfa Kurumu’nda, hükümlüler spordan sanata, kültürel etkinliklerden çiftçiliğe kadar birçok alanda eğitim alıyor, üretim gerçekleştiriyor. Şimdi de toprağı karış karış işleyerek patates ürettiler. Patatesin gelirini döner sermayede yine hükümlülerimiz için kullanacağız. İşyurdu Müdürlüğümüze ait 46 dönüm tarla var. Bu tarlada bir dahaki sefere susam ekimi yapmayı planlıyoruz. Üretimlerimiz bundan sonra da çeşitli tarımsal ürünlerle sürecek” dedi.