Domotex Turkey Makine Halısı Fuarı, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katıldığı törenle kapılarını açtı.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliği ile Hannover Fairs Turkey Fuarcılık organizasyonunda gerçekleştirilen fuarın açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek yaptı.
“SANAYİMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU NİTELİKLİ ELEMANDIR”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasında, “Her işsizlik rakamları açıklandığında tartışma yaşıyoruz. Birçok yerde nitelikli elaman aranıyor. Sanayimizin en önemli sorunu nitelikli elemandır. 193 üniversitemiz oldu, bu sevindiricidir. Rakamlar bizi yanıltmasın, rakamlar her zaman kaliteye tekabül etmiyor. Kaliteli eğitim veremezsek sayılar sorunları çözmeye yetmez” dedi.
Bilgi üreten toplumla, bilgiyi kullanan toplum arasındaki makasın her geçen gün arttığını söyleyen Çiçek, “Başkalarının ürettiği bilgiyi kullanan değil, kendi ürettiklerimizi kullanma mecburiyetimiz var. O zaman birinci ligde olma şansımız var” ifadelerini kullandı.
Şu anda Türkiye’nin 17’nci büyük ekonomi olduğunu anımsatan Çiçek, Türkiye’nin 2023 yılında ilk 10 ülke içinde olmayı hedeflediğini, bunun için de daha çok çalışılması gerektiğini aktardı. Çiçek, “Hiç kimse kalkınmayı kestirme yollara bağlamasın. Bizim ne gazımız ne de petrolümüz var. İnce iğneyle kuyu kazarak ihracatımızı artıracağız. Türkiye ihracatla öne çıkacaktır. Geleceğe güvenle bakmak için geçmişte yaşananlara bakmamız lazım” diye konuştu.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise halının başkentinde gerçekleştirilen fuarla, sektör temsilcilerini buluşturduklarını söyledi. Tahta tezgahlardan modern üretim merkezlerine ulaşan halıcıların başarısını takdir eden Bartık, şöyle devam etti:
“Halıcılarımız gerçekten büyük başarılara imza attı. Zorlu bir süreci geride bırakarak buralara gelen halıcılarımız, dünyaya ürün satar hale geldi. Halıcılara ufuk için söyleyecek bir şey bulamıyorum. Onlar her şeyin en iyisini yapıyorlar. Halıdaki başarıyı birçok sektöre modellemeye çalışıyoruz. Mobilya, ayakkabı gibi sektörler de şehrimizde önemli yerlere geldi. Mobilya, ayakkabı, konfeksiyon ve triko gibi sektörleri daha ileri taşımak için halının başarısına modellemek istiyoruz. İnanıyorum ki halıcılar gibi onlarda başaracaktır.”
Bartık, bundan 20 yıl önce Avrupa’da halı kullanımının olmadığını vurgulayarak, son yıllarda Avrupa’nın da halı kullanmaya başladığını ifade etti. Bunda da Gaziantepli halıcıların emeğinin olduğuna dikkati çeken Bartık, halıda ileri teknolojiyi yakalayan halıcıların, teknolojiye, ar-ge ve inovasyona yatırım yaptığını, bunun da beraberinde başarıyı getirdiğini vurguladı.
Halıcıların pazar payını büyüttüğünü söyleyen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, diğer sektörlerin de bu başarıyı örnek aldığını kaydetti. Gaziantep insanının çalışkanlığına işaret eden Bartık, “Şehrin başarısını her yerde çok konuşuyoruz. Bu başarı çok çalışarak kazanıldı” dedi. Fuarın diğer sektörlere de büyük katkı sağladığını vurgulayan Bartık, otelcilerden lokantacılara, taksicilerden küçük esnafa kadar birçok sektörün fuar nedeniyle iş yaptığını sözlerine ekledi.
Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise 8 yıl önce başladıkları fuarın önemli noktalara ulaştığını söyledi. Kaplan, sektörde 180 üretici firmanın bin 400 son teknoloji halı tezgahıyla yılda 350 milyon metrekare halı dokuduğunu hatırlattı. Üretimin 3’te 2’sini ihraç ettiklerini anlatan Kaplan, yıllık 3 milyar dolar ciro yaptıklarını ifade etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de dünyanın halıcılık nabzının Gaziantep’te attığını söyledi. Rekabeti yönettiklerini anlatan Şahin, bunun için daha fazla kaliteli ürün üretmek gerektiğini ifade ederek, “Çaba ve emeğin sonunda yakalanan başarıyı alkışlıyorum. En büyük kaynağımız yetişmiş insan gücü, biz insanımıza güveniyoruz” dedi.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Gaziantep’i halının merkezi olarak tanımlayarak, kentin halı ihracatında yakaladığı başarıya dikkat çekti. Yerlikaya, dünyada satılan her 4 halıdan birinin Gaziantep’te üretildiğini anımsatarak, kentte Allah vergisi bir girişimciliğin olduğunu dile getirdi.
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Yönetim Kurulu Ülesi Andreas Gruchow da halının merkezinde düzenlenen fuarın verimli geçeceğini belirterek, fuara destek veren kuruluşlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından fuar törenle açıldı.