Ege'nin tarım ürünleri ihracatı yüz güldürdü

Ege bölgesinin önemli ihraç kalemleri arasındaki tarım ürünleri, bu yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak, 4 milyar 23 milyon dolara ulaştı.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, bu yıl  kayda alınan rakamlarda gıda ürünlerinin ihracattaki payı Ege bölgesinde yüzde  40, Türkiye genelinde ise yüzde 14 seviyesine çıktı.

Yılın 11 ayında yaklaşık 10 milyar dolar ihracat kaydeden EİB, bunun 4  milyar 23 milyon dolarını gıda ve tarım ürünlerinden sağladı. Söz konusu dönemde  en çok ihracatı,  918 milyon 184 bin dolarla Ege Tütün İhracatçıları Birliği  yaptı. Bu birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 734 milyon  118 bin dolarlık ihracat geliriyle izledi.


YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINI Rusya DA DURDURAMADI

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, en büyük ihracat  pazarlarından Rusya ile yaşanan krize rağmen 2016 yılında yüzde 21’lik ihracat  artış hızı yakaladı ve Türkiye’ye 634 milyon 717 bin dolarlık döviz girdisi  sağladı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları  Birliği, EİB çatısı altındaki 7 tarım birliği arasında ihracatını en fazla  artıran birlik oldu. Yüzde 33’lük ihracat artış hızı yakalayan birlik, ihracat  rakamını da 259 milyon dolardan 344 milyon dolara yükseltti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin ihracatı ise son 4  ayda toparlanarak 104 milyon 586 bin dolar olarak kayıtlara geçti.


"KÜRESEL EKONOMİK DARALMADAN EN AZ ETKİLENEN SEKTÖR GIDA"

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Ege Yaş Meyve Sebze  İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, gıdanın küresel  ekonomik daralmadan en az etkilenen sektörlerin başında geldiğini, ihracat  rakamlarının da bunu teyit ettiğini belirtti.

Kasım ayında Ege Bölgesi’nden Rusya’ya satsuma mandalina ihracatında  yüzde 900’lük artış yaşandığını bildiren Seyyar, "Yaş meyve sebze ihracatı  yüzümüzü güldürdü, 50 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik. Yaş meyve  sebze mamullerinde de düzenli bir büyüme karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar, yaş  meyve sebze ve mamulleri sektörüne göz bebeği gibi bakılması gerektiğini ortaya  koyuyor." ifadesini kullandı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri