Denizli Ticaret Odası ile Denizli Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Para Politikaları’ isimli konferansa katılmak üzere Denizli’ye gelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Pamukkale Üniversitesi’nde ekonomiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Konferansa Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, fiyat istikrarını etkileyecek gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, bu çerçevede gereken tedbirleri almaya devam edeceklerini söyledi. Ekonomiyle ilgili genel bir sunum da yapan Başçı, enflasyonun düşmesini beklediğini ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu kaydetti. Altın ticareti dışarıda tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceğini ifade eden Başçı, "Merkezin fiyat istikrarını etkileyen tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.Enflasyon önümüzdeki dönemde düşmeye devam edecek gibi.Bunu en son kur toplantısında da kayda geçirdik. Ekim ayı sonunda yayınlanacak enflasyon raporunda da bunu sayısal olarak belirteceğiz. Bizim onayımız alınarak orada enflasyon ile ilgili Ekim raporuna varmadan orta vadeli programda bir rakam görebilirsiniz. Yurtdışı nihai talep ve ihracat ılımlı büyüme eğilimini koruyor. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki iyileşme devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı konusundaki gelişmeleri yakından takip ederek gereken tedbirleri almaya devam edecektir" diye konuştu.
Sunumunda küresel ekonomik gelişmelere de değinen Erdem Başçı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızlarının yavaşladığını söyledi. Lehman Krizi öncesi gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 2,5 olan büyüme oranlarının yüzde 1'lere indiğini ifade eden Başçı, gelişmekte olan ülkelerde de büyüme oranının yüzde 8'lerden 4'lere indiğini kaydetti. Dünyadaki ekonomistlerin yaptığı tahminlerin ortalaması alındığında büyüme tahminleri olarak 2014 yılı için resmin biraz daha olumlu gözüktüğünü ifade eden Başçı, Türkiye için bu yıl 3,9 olarak beklenen büyümenin 3,5'e çekildiğini, gelecek yıl için ise büyümenin yeninden 3.9’a çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. Dalgalanmanın özellikle cari açığı olan ülkelerde etkisinin daha fazla olduğunu kaydeden Başçı, şunları söyledi:
"Türkiye'de cari açık veriyoruz uzun süredir. Nasıl etki yaptı diye bakarsak faiz oranlarındaki değişime bakalım. Burada Türkiye'de, Hindistan'da, Endonezya'da ve Brezilya'da politika tepkisi verildi. Bütün yükü döviz kurlarına bırakırsam enflasyon üzerinde yükü artar. Bir miktarını faiz aracıyla yumuşatılması doğru bir tercihtir. Dört ülkede bunu görüyoruz. Burada Türkiye'ye bakarsak güçlü bir politika temsili verdi."
Dolarla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Başçı, "Yeniden sermaye akımı başlarsa dolar önümüzde sene yeniden 1.80 TL’yi görebilir. Bu olmazsa orta noktalara gelir. O da 1.92 TL seviyesidir. Kurdaki değer kaybını normal karşılıyoruz. Ancak gelişmeler özel sektörün tedirgin olmasını gerektirecek düzeyde değil. Piyasa şartlarının bunu kendi inde düzeltir. Aşırı tepki, piyasa şartları içinde dönebilir. Döndüğü zaman nereye döner, üstteki çizgiye dönse, bugünkü avro-dolar paritesine bakarsan 1,80 TL. Olur mu böyle bir şey? Olma ihtimali var. Gelecek sene sermaye akımları tekrar güçlenirse, 'Başkan aşırı değerlendi. İhracatçı olarak zor durumdayız. Bir şeyler yap. Bunun 1,80'e gelmesini engelle.' Böyle bir senaryoyu dışlayamayız. Böyle bir ihtimal var. Bu piyasa şartları içinde kendiliğinden olur. Olmaz mı? Olmayabilir. O zaman da döndüğü noktada ortalarda bir yerde olur, orta noktalar da 1,92 civarında bir yer" dedi.