"DESTEKLER GÜZEL AMA GÜNCELLENMELİ"

HAYKOOP Başkanı Ahmet Ertürk tarımsal desteklemelerin çiftçilerisevindirdiğini ancak artan maliyetlere karşısında desteklemeleringüncellenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, ‘2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar’ı olumlu karşılandığını ancak artan maliyetlere göre destek fiyatlarında düzenlemelerin şart olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ertürk; “Destekleri olumlu buluyoruz. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu temel yani arz açığı ürünlerde son günlerde artan maliyetlere göre değişiklik yapılması lazım. Desteklemeler çok güzel ama 5488 sayılı tarım kanununun 19’uncu maddesindeki B bendindeki fark ödemesi var bu sistemin genişletilmesi lazım. Örneğin ihtiyacımız soya fasulyesi, hem gıda ve hayvancılık sektöründe ihtiyaç var. Hem yağı hem de küspe olarak çok kullanılan bir ürün ama maalesef ülkemizde yüzde 10 kadar anca üretilebiliyor. Geri kalanını da dışarıdan ithal ediliyor” ifadelerini kullandı.


YOL HARİTASI VERDİ
İthal edilen ürünlerin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Ertürk; “ Şimdi bunun Türkiye’de ikilmesini sağlamak için desteklenmesi lazım. Ekim, dikim, kullanılan mazot ve girdileri toplanacak. Diyelim ki maliyeti 4 lira çiftçi kaç para kazanacak, yüzde 20 kazanacak. 4 liranın yüzde 20’si 80 kuruş yapar. 4 lira 80 kuruş bu bizim hedef fiyatımız olacak. Eğer çiftçi 4 liraya mal ettiği bir ürünü 5 liraya satıyorsa oradan 1 lira kazanıyorsa çiftçi bu ürünü üretmeye devam eder. Ülkemiz de dışarıya bağımlı olmaz. Ama çiftçi 4 liraya mal ettiği bir ürünü 4 lira 20 kuruşa satmak zorunda kalıyorsa o 20 kuruşluk kazanç çiftçiyi memnun etmez çünkü maliyetler yani mazot, gübre, tohum fiyatları sürekli artıyor. Bunun için çiftçiyi tatmin etmiyor. Burada hedef fiyat ürün maliyeti artı çiftçi kazancının topladığımız rakam. Ürün maliyeti 4 lira çiftçi kazancı 5 lira. Burada 5 lira bizim hedef fiyatımız. Eğer piyasada bu ürün 4 lira 20 kuruşa satılıyorsa 80 kuruş destek verilmesi lazım. 4 lira 50 kuruş satılıyorsa 50 kuruş destek verecek. 4 lira 90 kuruş satılıyorsa 10 kuruş destek verecek. 5 lira 10 kuruş satılıyorsa destek vermeyecek çünkü çiftçinin beklentisini karşılanmış oluyor. Böyle bir yol izlenmesi lazım” dedi. 


“DESTEKLEMELER ARTIRILMALI”
Destelemelerin önemli olduğunu ancak bazı düzenlemelerin şart olduğunu sözlerine ekleyen Ertürk; “Açıklanan pakette mazot gübre desteği gibi ana girdilerde sertifikalı tohum destekleri gibi ana girdilerde desteklemeler var. Desteklemeler güzel ama bunları 2022 yılında biraz daha güncel hale getirmek lazım. Mesela gübre konusunda çok güzel açıklamalar var. 2022 yılında yüzde 50 artırılarak uygulanacak fiyatlar deniliyor ama dekar başına 20 lira veriyor. Dekar başına bir torba gübre şu anda 300 lira. 20 lira destek veriliyor. Bu verilen destek çok az. Biraz daha çiftçiyi tatmin edici rakamlara yükseltilebilir. Ülkemizin gıda sorunu meselesinde çiftçilerimizin biraz daha desteğe ihtiyacı var. Girdiler arttığı müddetçe hem üreticimizin hem de tüketicimizin korunması için devletimizin daha gerçekçi bir destekleme sistemine yönelmesi lazım. Destekler çok güzel ama artan maliyetler karşısında desteklerin de artırılması gerekli” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri