Çiftçi Buğday Fiyatlarının Açıklanmasını Bekliyor

Hububat müdahale alım fiyatlarındaki belirsizliğin giderilmesi çağrısında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, "Çiftçi buğday fiyatlarının açıklanmasını b...

Hububat müdahale alım fiyatlarındaki belirsizliğin giderilmesi çağrısında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, "Çiftçi buğday fiyatlarının açıklanmasını bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alım fiyatını bir an önce açıklamalıdır” dedi.

Çiftçinin yaşadığı endişeli bekleyişle ilgili önemli uyarılarda bulunan Orhan Sarıbal, “Çukurova Bölgesi’nde buğday hasadı başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale alım fiyatını hala açıklamaması üreticide fiyatların düşük açıklanacağı kaygısı uyandırıyor. Üreticileri bu endişeden arındırıp bir an önce müdahale alım fiyatlarının açıklanması gerekmektedir.’ diye konuştu.

HUBUBATA VERİLEN DESTEKLEME PRİMİ 7 YILDIR ARTIRILMIYOR

2013 yılında TMO’nın buğdayda müdahale alım fiyatını ton başına 720 lira olarak açıklandığını hatırlatan Sarıbal, "Geçen yıl rekoltenin düşük ve piyasada fiyatların yüksek olduğu gerekçesiyle müdahale alım fiyatı açıklanmadı. Bu yıl rekolte yüksek bekleniyor ve piyasada fiyatlar hızla düşüyor. TMO taahhütname karşılığı ürün almaya başladı, ancak henüz fiyat açıklamış değil. Hasat öncesi tüccar tarafından tonu 800 liranın üzerinde alınan buğdayın fiyatı hasadın başlamasıyla 65 ile 75 kuruş arasına düştü. Ayrıca hububata verilen destekleme primi 7 yıldır artırılmıyor. Destekleme primi 2009 yılından 5 kuruş olarak uygulanıyor." diye konuştu.

Sarıbal, 2002 yılından bu yana tarımın temel girdileri olan mazot ve gübre fiyatları ortalama yüzde 300 oranında arttığına da dikkat çekerek, "Ancak buğday alım fiyatlarındaki artış yüzde 200 dolayında gerçekleşti. Yani buğday yıllar içerisinde girdiler karşısında sürekli olarak değer kaybeden bir ürün haline gelmiştir. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale alım fiyatını açıklarken buğday üreticisinin önceki yıllara ait kayıpları ve günümüzde buğday maliyetinin ton başına 900 liraya kadar çıktığını dikkate almalıdır" şeklinde konuştu.

Orhan Sarıbal, son olarak selde zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek, mağduriyetinin giderilmesi için Meclis’te gerekli çalışmaları yapacağını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri