Bursa’da İnovasyon Ve Tasarım Rüzgârı Esti

Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefinde Ar-Ge, inovasyon ve tasarım büyük önem taşıyor. Türkiye’nin gelecek hedeflerine öncülük eden Bursa’da, Bursa Ticaret ve Sanayi Od...

Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefinde Ar-Ge, inovasyon ve tasarım büyük önem taşıyor. Türkiye’nin gelecek hedeflerine öncülük eden Bursa’da, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde inovasyon ve tasarım rüzgârı esti. Bursa 27-31 Mayıs tarihleri arasında otomotiv ve tekstil sektörlerinde Ar-Ge proje pazarlarından ev tekstili sektöründe ‘Tasarım Yarışması’na, modanın kalbinin attığı Fashion Night etkinliğinden Türkiye’nin ilk Ev&Stil Fuarı’na kadar birçok önemli buluşmaya ev sahipliği yaptı.

‘İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle BTSO önderliğinde, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve BEBKA’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. Kentin ve Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıyan söz konusu buluşmaların ilk gününde ‘Tekstil ve Otomotiv Ar-Ge ödülleri dağıtıldı. İlk gün programı alanında uzman isimlerle tekstil ve otomotivde Ar-Ge yaklaşımları, yüksek teknoloji destek programları, nano kompozitler ve kuluçka programları ile eş zamanlı olarak düzenlenen workshop etkinlikleri yapıldı. Aynı günün sonunda ise bu yıl 5’nci kez düzenlenen ‘Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nin finali gerçekleştirildi. İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nın ikinci gününde ise otomotiv sektöründe ‘4. Ar-Ge Proje Pazarı’ ve ‘Komponent Tasarım Yarışması’ yapıldı. Sektörde yeni trendler ve yeni iş modelleri de uzman isimler tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

‘İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nın ikinci gününde ayrıca Türkiye’de ilk kez Bursa’da gerçekleştirilen ‘Ev&Stil Fuarı’nın kapıları açıldı. Ev tekstilinden mobilyaya, aydınlatmalardan zücaciyeye, vitrifiye ürünlerinden bahçe ve banyo ekipmanlarına kadar bir evin içinde olabilecek her türlü tasarımın sergilendiği fuarda orta ve üst segmentteki ürünler ziyaretçilerle buluştu. Fuar kapsamında ayrıca Sırbistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, Suudi Arabistan, Zambiya, Pakistan, Kuweyt ve Lübnan’dan BTSO’nun organizasyonu ile Bursa’ya gelen işadamları Bursalı firmalarla ikili iş görüşmeleri yapıldı.

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 75 firma ve 100’e yakın markanın katılımı ile gerçekleştirilen Ev&Stil Fuarı’nın sektör profesyonellerini ve tüketicileri bir araya getirdiğini ifade etti. Fuarda ayrıca genç tasarımcılar, zanaatkârlar ve mimarlar için özel etkinlik alanları ile öğrenciler ve profesyoneller için sertifika programları, biodesing sergisinin düzenlendiğini dile getiren Ersözlü, BTSO ile yaptıkları stratejik işbirliği kapsamında gerçekleştirdikleri fuarda, ziyaretçilere tasarıma ilişkin ipuçlarının sunulduğunu da kaydetti. Ersözlü, fuarın kentin ekonomisine dinamizm kazandırdığını da sözlerine ekledi.

DÜNYA MODASINA BURSA DAMGASI

İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamındaki en önemli etkinliklerden biri de ‘Fashion Night’ etkinliği oldu. 2012 yılında UTİB’in Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda inovatif tasarım dalında birinci olan Ozanhan Kayaoğlu, ilk defa New York Fashion Week etkinliklerinde sergilediği tasarımlarını Bursalıların beğenisine sundu. Kayaoğlu’ndan sonra podyuma “Modern Ottomans” temalı 2015-2016 sonbahar/kış koleksiyonu’ ile çıkan Bursalı dünyaca ünlü moda tasarımcı Atıl Kutoğlu, ağırlıklı Bursa kumaşlarından oluşan kıyafetleriyle izleyenlerden tam not aldı.

PROJE PAZARI GELENEKSELLEŞTİ

İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nın üçüncü gününde ise ‘Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası 7. Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ düzenlendi. Türkiye’deki sektörler ve şehirler için yol gösterici nitelikte olan söz konusu Zirve kapsamında ‘Tekstil Sektöründe Biyolojik İnovasyonun Önemi’, ‘Savunma Teknik Tekstilleri’ gibi konu başlıklarıyla seminerler düzenlendi.

“İNOVASYONU, TASARIMI VE ESTETİĞİ GÜNDEME TAŞIDIK”

BTSO ve UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, üretimin, tarihin ve kültürün başkenti Bursa’ya Ar-Ge, inovasyon ve tasarım desteği ile cazibe merkezi kimliği kazandırmayı hedeflediklerini anlattı. Bu kapsamda İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nı gerçekleştirdiklerini ifade eden Burkay, akademik ve profesyoneller tarafından ele alınan Ar-Ge, inovasyon ve tasarım kavramlarının ilk kez kentin tüm katmanları ile birlikte değerlendirildiğini anlattı. Başkan Burkay, “İnovasyonun bir kültür olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu önemli buluşmalar da buna hizmet etti. Bursa’da 5 gün boyunca inovasyonu, tasarımı ve estetiği gündeme taşıdık. İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’mızın gerçekleştirilmesinde bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Valimiz Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri