İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BASİAD) davetlisi olarak geldiği Balıkesir’de ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Özince, Türkiye’nin son 10 yılı iyi geçirdiğini ancak gelecek 10 yılın o kadar iyi olmayabileceğini söyledi.
Balıkesir ve Çanakkaleli iş adamları ile öğle yemeği yiyen İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ekonomik değerlendirmelerde bulundu. BASİAD Başkanı Abdullah Bekki açılış konuşmasında, Türkiye ekonomisi ile görüşlerini açıklayarak kadın girişimci oranının ve eğitim ortalamasının düşük olduğunu söyledi. Üniversite mezunlarının aranan kriterleri barındırmadığını kaydeden Bekki özellikle eğitimde radikal adımlar atılması gerektiğini bildirdi.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, konuşmasının başında aile kökeninin Balıkesirli olduğunu anlattı. Özince, BASİAD Başkanı Bekki’nin kadın girişimci konusunda yaptığı vurguya değinerek, "Bir kaç sene önce Arap ülkelerinin birinde tartışmada ’Nerede bu toplumun beyninin kadın yarısı’ şeklinde bir söz duydum. Ne demek istiyorlar diye düşündüm. Bizim bankada biz çalışanlar olarak en büyük hisse sahibiyiz. Bizim bankanın yönetici kadrolarının yüzde 70’i kadın. Çalışanın yüzde 50 küsürü kadın. Sınav yapıyoruz ya kadın personeller daha başarılı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamalarında sürekli hukuk ve reform ihtiyacından söz ettiğini kaydeden Ersin Özince, "Bir satranç oyuncusu dahi günde 8 saat antrenman yapması, sıcaklığını kaybetmemesi gerekiyor. Doğu bloku müteşebbislikten haberdar değilken, Kuzey Afrika’da cirit atıyorduk. Bu kadar girgin bir toplumun reform açısından dünyaya ayak uyduramaması akıl alacak iş değil. İstanbul’u finans merkezi yapacak bu ülkenin daha detay uluslararası kuralları tartışması lazım. Kore bankalarının Türkiye’de kredi ile iş yaptığını düşünürsek Afrika’da neler yapıyor olmamız lazım" şeklinde konuştu.
Özince, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçenlerde bir üniversitede kaçınızın 2001 krizinden haberi var dedim. Çoğu ’evet öyle bir şey vardı’ diyordu. Son 10-12 yıl geçmişe nazaran iyi geçirdik. Ancak işin kötüsü herkes iyi geçirdi. Dünya 2012 yılına kadar 3,4 büyüme gerçekleştirmiş, Türkiye 2,9 büyümüş. Gelişen dünya ise 4,6 büyümüş. Dünya bu sene 2015’de 3,5 büyüme bekliyor ki bu çok ciddi bir rakam. Türkiye ise 3,1 bekliyor. Dünya ortalamasının altında. Bana ücretli bir insan olarak en çok gıda enflasyonu ve ulaşım enflasyonu etki ediyor. Kısacası, bu 10 yılı biz iyi geçirdik ancak bizden iyi geçiren ülkeler oldu".
ÖZİNCE’DEN MİSAK-I MİLLİ VURGUSU
Aynı zamanda Şişecam Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Ersin Özince, "13 ülkede cam üretiyoruz. 13 ülke arasında Türkiye üretim imkanları açısından en cazip ülke değil, ancak tüketim açısından en cazip ülke. Bugün Bulgaristan’dan dahi Türkiye’ye cam getiriyoruz. Hiçbirimizin cebinde 2. bir pasaport yok. Olmasını da ayıplıyor değilim. Önümüzdeki 10 yıl, geçtiğimiz 10 yıl kadar iyi olmayabilir. Türkiye’de son 10 yılda beceremediğimiz iş, finans piyasasını çeşitlendirmek ve derinleştirmek konusu. Ben yıllardır üstüme vazifeymiş gibi, sizin rolünüzü çalıp boyuna bir sermaye piyasası tutturdum söylüyorum. Koskoca ABD’de dahi küçük boy şirketler sermaye piyasası küçük şirketlerin borsaya yaklaşması için yapılmıştır" dedi.
Brezilya’dan kendisine gelen eyalet ekonomistleri ile ilgili bir anısını anlatan Ersin Özince, “Eyalet deyince, benim öbür işlere aklım ermiyor. Misak-ı Milli kıymetli bir şey diye düşünüyorum” yorumunda bulundu. Özince’nin sözleri salonda uzun süre alkışlandı. Konuşmasına devam eden Özince, "2005 yılından bu yana şunu anlatmaya çalışıyorum. Bir Şili’li iktisatçı var, diyor ki; ’Kapitalizmi anlamayan ülkeler parayı toprağa bağlarlar. Kapitalizmi anlayanlar ise toprak dahil her şeyi menkulleştirirler. Yani sermaye piyasası enstrümanı haline getirirler. Yani Türkiye gibi bir ülkede hala Balıkesir gibi bir yer arazi rantının nispeten uğramadığı biri olarak şanslı" şeklinde konuştu.