Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Torba Yasa’nın ardından zor günler geçiren redevanslı saha sahipleriyle görüştü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Torba Yasa sebebiyle zor günler geçiren ve adeta ocaklarının kapısına kilit vurma noktasına gelen maden işletmecileriyle toplantı yaptı. Dedeman Otel’de basına kapalı gerçekleştirilen toplantıdan olumlu sonuçlar çıktı.
27 İŞVEREN KATILDI
27 maden ocağı sahibinin katıldığı toplantının ardından bir değerlendirme yapan Zonguldaklı iş adamı ve Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Taner Yıldız’ın, Torba Yasa’nın maden işverenlerini zaman ve ücretlerin yükseltilmesi açısından nasıl etkilediğini sorduğunu ifade eden Yusuf Günay, “Geleceğimizi nasıl gördüğümüzü sordu. Biz yer altı kömür işletmecileri olarak, maden yasasının Zonguldak’ta maden üreticilerini çok etkilediğini söyledik. Yer altında çalışan insan toplam 104 gün yıllık izin, 26 gün senelik izin ve normal 15 gün dini, milli bayramlar olmak üzere 145 gün tatil olduğunu anlattık. 365 gün maaş ödüyorsun, 220 gün çalışıyor insan. 365 gün sigorta, kıdem tazminatı ödüyorsun. 365 güne eş değer şekilde 26 gün yıllık izin veriyorsun. Maaşların yukarıya çıkmasının yanında, biz işverenler zaman kaybından dolayı çok fazla etkilendik” dedi.
Bakan Taner Yıldız’a büyük zaman kaybından dolayı Zonguldak’ta madenciliğin yapılamayacağı söylediklerini belirten Yusuf Günay, “Bu bölgede üretilen kömür damarları oldukça dar, kömürü kaliteli. Üretilmesi çok zor. Tabiat nasıl kırıksa, yer altı da bu şekilde kırıktır. Bize iyileştireceklerine dair söz verdiler” diye konuştu.
“32 LİRA ÖDEDİĞİMİZ REDEVANSIN 5 LİRAYA İNMESİNİ TALEP ETTİK”
32 lira ödedikleri redevansın 5 liraya inmesini talep ettiklerini söyleyen Günay, “Yüzde 40,5 olan sigorta primleri toplamının 20,5’a indirilmesini, maden atıklarından redevans dediğimiz kira bedelinin alınmamasını, vergi usul kanundaki gibi hurdada olan yüzde 1 KDV’nin uygulanmasını kendisinden istedik. TTK Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, Zonguldak milletvekili ve milletvekili adayları ile beraber, bu hafta içinde, önümüzdeki Salı’ya kadar bu konuyu konuşup Ankara’da bir karara bağlayacağını söyledi” şeklinde konuştu.
“İSTEKLERİMİZ OLURSA İŞÇİ SAYISI YENİDEN 5 BİN CİVARINA ÇIKAR”
Bu istenilen şeylerin çok olmadığını kaydeden Yusuf Günay, “Devlet bize para versin, makine alsın, elektrik versin gibi talebimiz yok. Biz devletten kirası alınan 32 lira+KDV olan redevansın aşağıya çekilmesini istiyoruz. Zonguldak’ta bu konudan dolayı 5 bin 500 civarında olan çalışan sayısı 2 bin, 2 bin 500 seviyesine inmiştir. Bunlar düzeltilecek olursa, 1 yıl içinde bu sayı 5 bin civarına yeniden yükselir. Zonguldak’taki göç yeniden geri döner. 5 bin çalışan demek 40 bin nüfus yapar. Zonguldak ve çevresine çok büyük faydalar sağlar. Bunlar düzeltilecek olursa biz maden işine devam etmeyi yeniden düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.
“MUHALEFETİN BOL KEPÇEDEN KONUŞMASI TÜM ÜLKE MADENCİSİNE DARBE VURDU”
Torba Yasa ile kişisel zarar yaşamadıklarının altını çizen Arı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Günay, “Zonguldak kaybetti, ülkemiz kaybetti. Bu dönemde 300 bin ton kömür üretilmesi gerekirken, bu rakam 100 bin tonlarda kaldı. Üretilemeyen kömürün yeri ithal kömürle kapatıldı. Hem kişisel hem de ülke ekonomisi, bu maden kanununun incelemeden çıkması, muhalefetin bol kepçeden konuşması Zonguldak madencilerine, tüm ülke madencilerine büyük darbe vurdu” dedi.