Ar-Ge laboravutarında TÜBİTAK ve KOSGEB ile de çeşitli proje çalışmaları yapan, ürettiği doğal ürünler ile tanınan Aksu Vital, Ege Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.
Ürettiği doğal ürünler ile tanınan, Türkiye pazarı dışında Almanya, İngiltere, Libya, Tunus, Ürdün, BAE, Yemen, Fransa, Malezya, Bahreyn, Ekvator Ginesi, Nijerya, Suudi Arabistan, Hollanda, Irak, Azerbaycan, KKTC, Kanada, Katar ve Rusya’ya ihracat yapan, 2015 yılında Malezya, Endonezya, BAE, Türkmenistan, Bosna Hersek, Cezayir, Katar, Yemen, Danimarka, Makedonya, ABD ve Kuveyt’te ihracat yapmayı hedefleyen Aksu Vital, Ege Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Kendi Ar-Ge laboravutarında TÜBİTAK ve KOSGEB ile de çeşitli proje çalışmaları yapan Aksu Vital, Ege Üniversitesi ile işbirliği çerçevesinde yeni ürün geliştirme, yeni paketleme metotları, mevcut ürünlerin iyileştirilmesi gibi bilimin üretime dönüşeceği projelere işbirliği yapacak. Böylece ekonomiye katkı değer sağlanırken tüketicilere daha kaliteli, daha ergonomik, daha faydalı ve değerli ürünler sunulması amaçlanıyor.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, Aksu Vital ile çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek “Bilime bu kadar önem veren firmayla ilk kez karşılaştım. Dolayısıyla bilime değer veren bir şirketin, bundan sonraki ürünlerinin de çok daha farklı bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Çünkü Ar-Ge’si olan bir firma olması ve bilimsel temelli araştırma yapılarak yeni ürünlerin geliştirilmesine açık olması bizim için son derece sevindirici oldu. Bu konudaki desteği için Aksu Vital’e teşekkür ediyorum”.
Aksu Vital Doğal Ürünler Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu ise “Sürdürdüğümüz araştırmaları üniversitenin bilgi ve altyapısını da yardıma çağırarak daha büyük projeler üretmek, üniversitenin akademik tecrübesini bilgisini firmamızın yanında hissetmek ve bunu uluslararası rekabete ulaşma anlamında projeler geliştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca mevcut ürünlerin maliyetlerini de düşürmek, raf ömürlerini kalitelerini yükseltmeye dair çalışmalar da yapacağız” dedi.
Bu projenin örnek olmasını istediğini vurgulayan Yunus Aksu, “Prensipte 2017 yılına kadar anlaştık ama daha uzun yıllar araştırmalara öncülük etmesi açısından da devam etmesini umuyoruz. Genelde üniversiteler ile çalışmak zor olur. Projelere nazlı davranırlar ama Ege Üniversitesinde çalışırken ben böyle bir zorluk görmedim. Hatta bizden çok daha girişimci ve istekli davrandılar. Bu kadar istekli hocalarımız oldukça, bizde işin sanayi tarafıyla alakalı daha kendimize güvenli, daha emin, daha büyük projelere girmekten çekinmeyeceğiz. Yurtdışından ithal edilen ürünler ile ilgili bir çalışmamız da sözkonusu. Yurtdışından dışarıdaki firmalara döviz ödediğimiz ürünleri burada üretmeye dair çalışmalarımız var. Hakim olduğumuz doğal ürünler sektörüne birden fazla proje hazırladık ama daha açıklamak için erken olduğunu düşünüyoruz. Devletin teşvik ve destekleri öncesinde 10 tane çalışanımız vardı. Şu anda 110 tane çalışanımız var. KOBİ’lerin Ar-Ge’ye yatırım yapma konusunda enimiz çok daralıyor. Hem sanayimizi geliştirme çabası, hem istihdamımızı arttırmaya çalışmak. Bunlar kolay işler değil. Bu tür teşvik ve destekler sayesinde çalışmalarımız daha kaliteli ve rekabete hazır hale geliyor” ifadelerini kullandı.
Gelişmekte olan ülkelerin, henüz tamamen standartların oturmaması sebebiyle, tüketici bilinçlenmesi tamamen olmaması sonucunda merdivenaltı üretimin yapılması ve satılması oluştuğunu belirten Aksu, ama biz bu konuda çok ümitliyiz dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği’nin standartları çok hızlı bir şekilde oluşuyor. Diğer taraftan tüketicilerin bu konudaki seçiciliği ve kaliteyi önemsemesi bu sürecin çok hızlı ilerlemesine ve bu merdivenaltı üretim yapan firmaların kapanmasına yol açacak diye düşünüyoruz. Birkaç yıl içinde de bu üreticilerin tamamen ortadan kalkmasını temenni ediyoruz.
Bir taraftan bu Ar-Ge çalışmalarını yaparken diğer taraftan da Turquality sürecini başlattık. Aksu Vital markasının ürettiği ürünleri uluslar arası pazara çıkarabilme adına devletin Turquality belgesi alan firmalara tanıtım, reklam ve pazarlama gibi desteği var. Biz de bu süreci başlattık. Yaklaşık 10 ay gibi bir sürede tamamlanmasını düşünüyoruz. Doğal ürünlerin tanınması ve bilinmesi uluslararası anlamda öncü olarak rolümüzün farkındayız. Yaklaşık 10 ay sonra umarız yeni projelerle karşınızda olacağız”.