Ekonomik göstergelere bakıldığında 2008-2009 yıllarındaki krizden daha baskın bir krizin beklendiğine dikkat çeken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Dünyadaki gelişmiş ekonomilerdeki bize yansıyan etkileri iyi analiz etmeliyiz ve özellikle bu dönemde döviz sepetini iyi yönetmek gerekir” diye konuştu.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı oda merkez binasında gerçekleştirildi. Özellikle Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu’daki gelişmelere dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Bir yanda İran’ın yürüttüğü görüşmelerin pozitif yansımalarını alırken, akabinde Yemen’deki gelişmeler bu coğrafyada sıkıntılı bir sürecin halen devam ettiğinin ön önemli işaretleridir. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Kolay değil bizde buna ayak uydurmaya çalışıyoruz” diye meclis üyelerine dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.
“DÖVİZ SEPETİNİ İYİ YÖNETMEK GEREKİYOR”
Ekonomik göstergelere bakıldığında 2008-2009 yıllarındaki krizden daha baskın bir krizin beklendiğine dikkat çeken Burkay, “Dünyadaki gelişmiş ekonomilerdeki bize yansıyan etkileri iyi analiz etmeliyiz ve özellikle bu dönemde döviz sepetini iyi yönetmek gerekir. Özellikle nakit akışını finansal yönetimin çok hakim olduğu bir dönemdeyiz. Seçime kadar bekle gör politikasını yaşacağız gibi görünüyor. Burada bizler ve tabiî ki şirketlerimizde aynı kriz politikası gibi çok ihtiyatlı olmalıyız. Daralan dünya piyasalarında, dünya dış ticaretinde yüzde 5 gibi bir daralmanın beklenmesi demek neredeyse 2009 yılındaki daralmayı bize işaret ediyor. Bütün bunlara baktığımız zaman Bursa ihracata dayalı ekonomisi olan bir kent. Şuanda Bursa yüzde 10 ihracatta gerilerken, Türkiye ise, yüzde 12 geriledi. Ama bununla birlikte biz tabiî ki mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Daralan pazarlarda ve pazarını kaybeden ülkelerin ve sektörlerin pazarlarını alma adına bizlerin hareket etmesi gerektiğini belirten Başkan Burkay, “Üstüne basarak söylüyorum. Piyasalarda hissettiğimiz şuan ki sıkıntı nakit akışıdır. Bir çok sektörde hem yurt içinde hem de yurt dışında doğru düzgün tahsilat yapılamıyor. Bu alanda finans sektörünün araçları kullanmak çok büyük bir önem arz ediyor. Biz BTSO olarak akademik kapsamda yaptığımız finans eğitimlerinde sigorta sistemini eğitim konularımızda birçok kez tekrarladık. İnşallah Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında da bu eğitimlere devam edeceğiz. Yurt için alacaklarının sigortalanması anlamında 3 ayrı eğitimimiz de olacak. Bu anlamda şirketlerin finans ve muhasebe servisindeki arkadaşların bu eğitimlere katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.