"20 kuruşluk kağıda, 100 lira ödemeyin"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankaların haksız tahsil ettiği paraları geri alabileceklerini söyleyen dolandırıcıların, tüketicilere 20 kuruşluk başvuru formlarını 100 liraya sattıklarını belirtti ve tüketicileri bu konuda uyardı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin: "(12 bankaya 1 milyar 117 milyon lira ceza kesilmesi) Sizin hakkınızı ya tüketici hakem heyetleri ya da mahkemeler verecek. Fakat bu ne zaman olacak? Danıştay kararını verdi ama hemen olmuyor. Rekabet Kurulunun hangi oranlarda, hangi kredilerde zarar ettirildiğine dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bir rapor vermesi gerekiyor" "Israrla şunu söylüyoruz; acele etmeyin, bu raporun verilmesini bekleyin, dolandırıcıların tuzağına düşmeyin, 20 kuruşluk kağıda 100 lira ödemeyin"
 Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada,12 bankanın 21 Ağustos 2007  ile 22 Eylül 2011 arasında yaptıkları bankacılık işlemlerinden dolayı  tüketicileri, şirketleri ve kamu kurumlarını zarara uğrattıklarını söyledi.

    Bu bankaların aralarında anlaşarak, kartel oluşturarak mevduatlara  düşük faiz verdiklerini, kredilere de yüksek faiz uyguladıklarını aktaran Şahin,  "Bu Rekabet Kurulu tarafından 2011'de tespit edildi ve 2013'te ceza kesildi.  Mahkeme ve itiraz süreçleri sonuçlandı. Danıştay da bu cezayı onayladı. 12  bankaya 1 milyar 117 milyon lira gibi büyük bir ceza kesildi. Tüketiciler, kamu  kurumları ve tacirler için güzel bir geri dönüş olacak. Haksız ödemeleri 3 katına  kadar tazminatla geri alabilecekler." diye konuştu.

    Şahin, her zaman olduğu gibi bu aşamadan sonra devreye  dolandırıcıların girdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    "Türkiye'de yeni yeni çağrı merkezleri aracılığıyla dolandırıcılık  başladı. Çok basit de bir dolandırıcılık yöntemi. Bankalarda o 4 yıl 1 aylık  dönemde 33 milyon işlem yapılmış. Dolayısıyla aradıkları telefon numarasındaki  kişinin bu tarz bir işlem yapma ihtimali çok yüksektir. Arıyorlar, 'bu konuyu  biliyorsunuz' diyorlar. 'Biz bunu alacağız, size iade ettireceğiz' diyorlar. 'Ne  kadar kredi kullandınız' diye soruyorlar. 30 bin lira kredi kullanmışsa 'size 9  bin lira geri ödeyecekler' diyor. Tüketici 'ne yapmam gerek' diyor. Söyledikleri  çok basit. 'Size bir evrak göndereceğiz, onu doldurup bize geri gönderin'  diyorlar. Evrak geliyor, tüketici 9 bin lira alacağım diye 100 lira ödeme  yapıyor. Zarfı açtığında boş bir kağıtla karşılaşıyor. Tekrar arıyor bu çağrı  merkezini. Bu defa da 'O kağıdı doldurup tüketici hakem heyetlerine vereceksiniz'  diyorlar. Daha önce de dosya masraflarının iadesi konusunda bu tür  dolandırıcılıklar olmuştu. Hatta bu dolandırıcılığın reklamlarında mankenler,  artistler oynamıştı. Ciddi bir dolandırıcılık çünkü. 20 kuruşluk kağıdı 100  liraya satıyorsunuz. Kargoyla ilgili bir işlem yapamıyorsunuz. Çünkü kargo  şirketinin anlaşması var, anlaşmaya uygun olarak işlem yapıyor."


    - "Rekabet Kurulunun raporu bekleniyor"

    Tüketicilerin bu parayı alacağını düşünerek çok rahat tuzağa düştüğünü  vurgulayan Şahin, "Biz o tuzağa düşmemeleri için diyoruz ki sizin hakkınızı  herhangi bir firma, hukuk ofisi vermeyecek. Sizin hakkınızı ya tüketici hakem  heyetleri ya da mahkemeler verecek. Fakat bu ne zaman olacak? Danıştay kararını  verdi ama hemen olmuyor. Rekabet Kurulunun hangi oranlarda, hangi kredilerde  zarar ettirildiğine dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bir rapor vermesi  gerekiyor. Bu rapor istendi. Bu rapor geldiğinde bakanlık da ilgili birimlere  gönderecek. O rapora göre de bilir kişiler hesaplayıp, zararın tüketiciye  ödenmesi için rapor düzenleyecekler." ifadelerini kullandı.

    Şahin, bu kararın beklenmesi ve acele edilmemesi gerektiğine dikkati  çekerek, "Hakem heyetlerinde şu anda yığılmanın bir faydası yok. Çünkü o rapor  olmadan hakem heyetleri de karar veremeyecek. 'Şu an bunu alırsak dosyalar  yığılır' diye düşünüldüğü için erken başvurularda retler başlıyor. Bu konuda  hakem heyetlerinin ve tüketici mahkemelerinin reddettiği birçok başvuru da var.  Israrla şunu söylüyoruz; acele etmeyin, bu raporun verilmesini bekleyin,  dolandırıcıların tuzağına düşmeyin, 20 kuruşluk kağıda 100 lira ödemeyin."  değerlendirmesinde bulundu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri