Erdoğan’dan Kazakistan’a Kuvvetli İşbirliği Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan-Türkiye İş Forumu’nda Kazak iş çevrelerine kuvvetli işbirliği mesajı göndererek, “Türkiye olarak her türlü katkı ve kolaylığı sağlamaya, her alanda işbir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan-Türkiye İş Forumu’nda Kazak iş çevrelerine kuvvetli işbirliği mesajı göndererek, “Türkiye olarak her türlü katkı ve kolaylığı sağlamaya, her alanda işbirliğini güçlendirmeye hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki resmi temasları çerçevesinde Kazakistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Kazakistan’da kendilerini misafir olmaktan ziyade ata yurdunda kabul ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ortak tarih ve kardeşlik bağlarının Türkiye-Kazakistan ilişkilerine özel bir anlam kazandırdığını belirterek, “Kardeşlik ve akrabalık temelinde inşa edilen yakın işbirliğimizin her alanda hızla gelişmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Sayın Nursultan Nazarbayev’in 2009 yılında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükseltmiştik. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bugün yapılan ikinci toplantısı bu ortaklığın daha da ilerletilmesine vesile olacaktır” dedi.

TİCARİ HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Siyasi, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlardaki ilişkileri çeşitlendirmek ve derinleştirmek için çabaların sürdürüldüğünü belirten Erdoğan, 2014 yılında karşılıklı ticaret hacminin 3,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, “10 milyar dolar hedefine siz değerli işadamlarımızın çalışmaları ve katkılarıyla en kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum. Kazakistan’da faaliyet gösteren firmalarımızın gıda, petrol, ilaç, kimya sanayi, inşaat, otelcilik, sağlık ve savunma sanayi alanlarında yoğunlaşan yatırımlarının toplam tutarı 2 milyar dolar seviyesindedir. Bu firmalarımız 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar Kazakistan’da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 400’den fazla projeye imza attılar” diye konuştu. Kazakistan’ın yürüttüğü 2050 stratejisi ve Nur’lu Yol Programları’nı takdirle takip ettiklerini söyleyen Erdoğan, “Bu kapsamda gerçekleştirilecek yenilikçi projeler konusunda daha yakın işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Erdoğan, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasında önemli bir adım teşkil edecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinde sona yaklaşıldığından bahsederek, “İnşallah bu hattın tamamlanmasıyla Avrupa-Kafkasya-Uzak Doğu-Güney Asya hızlı ve güvenilir bir uluslararası demiryolu ulaşımına sahip olacağız” diye konuştu.

G20 başkanlığının ana hedefini kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem olarak tespit ettiklerini ve pek çok başlık altında çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna ilaveten G20 için yeni ve güçlü bir düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler perspektifi geliştirmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde KOBİ’lerin küresel ekonomik sisteme daha iyi entegre edilmesine dönük çalışmalara da önem veriyoruz. G20 ile düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi bu kapsamda odak noktalarımızdan biri olacak. Büyümenin, eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacak şekilde ve sürdürülebilir olmasını önemli görüyoruz” dedi.

“G20 DÖNEM BAŞKANLIĞINI VERİMLİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Erdoğan, Türkiye’nin OECD ülkeleri içerisinde ekonomik büyümesini sürdürürken aynı zamanda eşitsizlikleri de giderebilen iki ülkeden biri olduğuna dikkat çekerek. “Küresel ölçekteki altyapı yatırımları açığının kapatılması için de ortak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ticaret ve enerji gibi konularda G20 dönem başkanlığı gündemimizin önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bu çerçevede özellikle Afrika’da ciddi bir sorun halini alan enerjiye erişim konusuna eğilmeyi düşünüyoruz. Zenginsin güçlüsün fakat en az gelişmiş olan ülkeler var. Oraya elinizi uzatmayacak mısınız? İnsanlık olarak, insan olarak, insani ve vicdani duygularımızı onlarla paylaşmayacak mıyız? Hepimiz bu dünyayı paylaşan insanlar değil miyiz? Bir taraftan medeniyet diyeceğiz, bir taraftan çağdaşlık diyeceğiz ama aynı çağın insanları olarak öbür tarafta ezilen, sömürülen o insanları unutacağız. İşte bu tür çalışmalarla G20 dönem başkanlığını hem kendimiz, hem üye ülkeler hem de tüm dost ülkeler için verimli şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Kazak iş çevrelerine Türkiye olarak her türlü katkı ve kolaylığı sağlamaya, her alanda işbirliğini güçlendirmeye hazır olunduğu ve Avrasya ekonomik işbirliğinin önemsendiği mesajını verdi.

RUSYA-KAZAKİSTAN-BELARUS-TÜRKİYE OLUŞUMU

Bu konuda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev görüşmelerde bulunduklarını dile getiren Erdoğan, “Şu anda gerek Rusya Federasyonu, gerek Kazakistan, gerek Belarus istiyoruz ki Türkiye ile de bütünleşmek suretiyle burada farklı bir oluşumu, ekonomik güçlü bir oluşumu da başaralım. Bütün bu imkanlardan istifade ile ticaretimizi çeşitlendirmeli, katma değeri yüksek alanlara taşımalı ve arttırmalıyız. Bizler sadece Kazakistan veya Türkiye’de değil başka ülkelerde de beraber iş yapmanız konusunda da sizi sonuna kadar destekliyor ve teşvik ediyoruz. İlişkilerimizi bugünkünden çok daha ileriye taşıyabileceğimize olan samimi inancımı huzurlarınızda bir kez daha tekrarlıyorum” ifadelerinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri