Çin’de asrın davasında ünlü siyasetçi Bo Xilai hakkında ömür boyu hapis cezası kararı verildi. Çin’in en büyük siyasi skandalının baş aktörü Bo Xilai’nin, Shandong eyaletinin merkezi Jinan’da görülen davasında karar çıktı.
64 yaşındaki Çinli siyasetçi, “görevini kötüye kullanma” suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kararda ayrıca Bo’nun yaklaşık 3,3 milyon dolar tutarında rüşvet kabul etmekten de suçlu bulunduğu belirtildi.
Bo’nun tüm siyasi haklarından hayat boyu mahrum edilmesine ve kişisel varlığına el konmasına hükmedilen kararda, ünlü siyasetçinin “görevini kötüye kullandığı, ülkeye ve halka büyük zarar verdiği” ifadeleri yer aldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Aylar süren uzun bir bekleyişin ardından 22 Ağustos günü görülmeye başlanan davada, Bo Xilai kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Dava için özel olarak açılan miniblog hesabından, davanın gidişatına dair bilgiler ile mahkeme salonundan fotoğraflar paylaşıldı.Bir veya iki gün sürmesi beklenen tarihî dava, beş gün sürmüştü.
DAVA, AİLE SKANDALINA DÖNDÜ
Bo’nun davasında, daha önce hakkında ertelemeli idam cezası kararı verilen eşi Gu Kailai’nin de ifadesine başvuruldu. Gu’nun mahkeme salonunda gösterilen video kaydında kendisine yönelttiği ithamlar üzerine Bo Xilai, eşinin “kendi cezasının azaltılmasını uman deli bir kadın” olduğunu dile getirdi.
ÇİN SİYASETİNİN PARLAYAN YILDIZIYDI
Yakın zamana kadar Çin siyasetinin parlayan isimlerinden olan Bo Xilai, bir dizi skandalın ardından kendini Çin Komünist Partisi’nin dışında buldu.
Çin’in büyük metropollerinden Chongqing’in karizmatik lideri olarak bilinen Bo Xilai, İngiliz işadamı Neil Heywood’un öldürülmesi olayının patlak vermesinin ardından, öncelikle Chongqing Parti Sekreterliği koltuğundan oldu. Bo’nun, Heywood’u öldürmek suçlamasıyla yargılanan eşi Gu Kailai ise yapılan duruşmada ertelemeli idam cezasına çarptırıldı.
Bo Xilai, Chongqing kentinde görevdeyken, ekonomide büyük bir sıçrama yaratmış, organize suçlara karşı başlattığı savaşla da 30 milyonluk kentte halkın büyük desteğini kazanmıştı. Kültür Devrimi dönemini hatırlatan “nostaljik” uygulamaları ve ayyuka çıkan yolsuzluk iddialarıyla Pekin’in tepkisini çeken Bo’nun sonunu ise İngiliz işadamı Neil Heywood’un öldürülmesi olayı hazırladı.