Türkiye’de çilek üretiminde Mersin’in Silifke ilçesinden sonra ikinci sırada yer alan Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde hasat heyecanı başladı.
Sabah erken saatlerde toplanmaya başlanan çilekler, özel kasalarla soğuk hava depolarına götürülüyor. Burada 2 derecede yaklaşık 5 saat bekletilen meyveler, boylarına göre ayrıldıktan sonra ihracata uygun olanları soğutmalı konteynerlere yüklenerek yurt dışına gönderiliyor.
İhracata uygun olmayan boydaki ürünler ise yurt içindeki gıda tesislerine yönlendiriliyor. Örtü altı üretim yoluyla 8 bin dekarlık arazide yıllık 40 bin ton çileğin üretildiği ifade eden Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan çileğin 10 ay boyunca üretebilen bir ürün olduğunu söyledi.
Kış çileği adı verilen erkenci çileğin 5 bin dönüm arazide üretildiğini hatırlatan Yılmazoğlu, ürünün yüzde 80’inin AB, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini belirtti.
Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçilerin zor şartlar altında çalıştıklarını aktaran Yılmazoğlu, “Odamıza kayıtlı 400 çiftçimiz var. Yılda 40 bin ton ürün alınan beyaza bürünen ovalarda yaklaşık 10 bin kişi geçimini sağlıyor. Karacasu’dan Çine’ye, İncirliova’dan Buharkent’e kadar birçok ilçemizden işçilerimiz buraya geliyor ve mesai yapıyor. 7 saat çalışan işçilerimiz 550 lira kazanıyor.” dedi.
Yılmazoğlu, çıkma çileğinin kilosunun 8 lira, sıyırma çileğin kilosunun 15 lira, pazarcı esnafına satılan çileğin kilosunun 30-35 lira, ihracata ayrılan çileğin kilosunun ise 50 lira olduğunu kaydetti.