Türk pamuğu Mozambik'te yetişecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde Mozambik Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığından gelen yetkililere Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde pamuk yetiştiriciliğiyle ilgili eğitim verildi.

MEHMET ALİ CİNTOSUN - TİKA tarafından geliştirilen 'Mozambik'de Pamuk Yetiştiriciliğini Geliştirme' projesi kapsamında  Mozambik Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığına bağlı Mozambik Pamuk Enstitüsü ile işbirliği yapıldı. İş birliği kapsamında Mozambik Pamuk Enstitüsü'nde görevli 7 kişilik heyet Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde bir haftalık eğitim gördü. Pamuk yetiştiriciliği ve pamuk veriminin artırılmasının anlatıldığı eğitimlerde, yerli pamuk tohumları da Mozambikli heyetle paylaşıldı. Eğitimin sonunda heyete sertifika verildi. Pamuk Araştırma Enstitisü toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine TİKA Afrika ve Ortadoğu Daire Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Sibel Güneği, Nazilli Pamuk Enstitüsü Genel Müdürü Mustafa Koray Şimşek ve pamuk üreticileri katıldı.  



Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, "Kardeş ülke Mozambik'de pamuk tarımında çalışan yedi arkadaşımız beş gündür bizimle beraber. Ülkemiz pamuk yetiştiriciliğinde küresel bir marka. Enstitümüzün 84 yıllık Ar-Ge birikimini misafirlerimizle paylaşmak için eğitim programı hazırladık. Bu eğitim faaliyetimiz gelecekte yapacaklarımızın da temel taşlarını oluşturuyor. Bizler kardeş ülke Mozembik Cumhuriyetiyle işbirliğine her zaman açığız" dedi. 



Yerli pamuk tohumları Mozambik'e gönderilecek

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli pamuk tohumlarının Mozambik'e gönderileceğini kaydeden Şimşek, "Misafirlerimize pamuk ıslahı, yetiştime teknikleri ve hastalık zararlıları alanlarında beş günlük bir eğitim verdik. Bangladeş ve Colombia başta olmak üzere Afrika ülkelerinin çoğunda işbirliğimiz devam ediyor.  Önümüzdeki dönemde başlattığımız projeyle Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu 45 çeşit pamuk çeşidinden Mozembik'in coğrafyasına uygun olan türleri  Mozembik'e göndereceğiz" diye konuştu.



"Pamuk yetiştiriciliğinin temelini attık"

Eğitim faaliyetlerine katılan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanlığı ziraat mühendisi Sibel Güneği, "Eğitim, kültürel ve sosyal alanlarda misafirlerimizle birlikte olduk. Bu projesiyle uzun soluklu olacak pamuk yetiştiriciliğinin temelini attık" diye konuştu.



"Burada sizinle aile olduk"

Projede eğitim alan yedi kişiye enstitü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı çalışanları tarafından sertifika verildi. Heyet üyelerinden Elina Judıte ise Afrika da kardeşliği ve aileyi temsil eden heykeli TİKA ve enstitü yetkililerine hediye etti.  Judite,"Enstitü çok kısa sürede bize verimli olacak eğitimi verdi. Sizlere teşekkürlerimizi sunarak bizim için aileyi temsil eden bir hediye vermek istiyoruz. Çünkü biz burada sizinle bir aile olduk" dedi. Sertifika töreninin ardından heyetler hatıra fotoğrafı çektirdi. 



Türk pamuğu Mozambik'te yetişecek

Daha sonra enstitünün pamuk bahçesinde incelemelerde bulunan Afrikalı heyetin sorumlusu Mozambik Pamuk Enstitüsü Teknoloji ve Proje Dairesi Müdürü Adalberto Banze yaptığı açıklamada, "Bu eğitim bizim için çok önemli bir deneyim oldu. Karşılıklı çalışmamızda esas amaçlarımızdan birisi burada yetiştirilen yüksek verimli tohumları ülkemize götürmekti. Bizim orada bir hektara 2 ton gibi randımanımız var. Türkiye'nin daha çok pamuk çeşitleri var  ve bu çeşitler daha çok randıman veriyor. Hektar başına 4 ton ile 6 ton arasında verim veriyor. Bu yüzden bu çeşitleri Mozmabik'e götürmeyi düşünüyoruz. Bu çeşitleri orada geliştirip, yetiştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri