Süt sektöründe büyük kriz! ÖRKOOP Başkanı Önal acı gerçeği duyurdu: Son 30 yılın en kötü günlerini geçiriyoruz

ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, süt piyasasında yaşanan krize ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Önal, son 30 yılın en zor günlerini geçirdiklerini belirterek, “Süt sektöründe bir regülasyona ihtiyacımız var. Süt tozuna destek verilerek ihracatın önünün açılmasını talep ediyoruz. Et ve Süt Kurumu’nu göreve davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.

Maliyetlerdeki fahiş artış, süt fiyatının düşüklüğü, pazar krizi, faiz oranlarının yüksekliği hayvancılık sektörünü eritiyor. 

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 44 yıldır örnek kooperatifçiliğe imza atan ve bölgesinin lokomotifi konumunda bulunan ÖRKOOP, son 3 aydır ülke genelinde yaşanan süt krizinden etkilenmeye başladı.

Bölgedeki 7 ilçenin en uzak mahallelerine giderek hiçbir alıcının almadığı sütleri kapı kapı gezerek toplayıp değerlendiren ÖRKOOP, piyasa darlığı nedeniyle toplama sütleri satmakta zorluk çekiyor.

Büyük üreticilere ait soğutulmuş kazan  sütleri rahatça pazar bulurken, kooperatifin sahip çıkmaya çalıştığı toplama sütler farklı bahanelerle sanayiciler tarafından alınmıyor.  

30 yılın en kötü günleri

Yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, hem yetkililere hem de üreticiye seslendi. 

Sektörün Mart ayından bu yana zor günler geçirdiğini ve kooperatifin üreticilerden topladığı sütü satmakta zorlandığını ifade eden ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, “Son 30 yıldır bu kadar sıkıntılı bir süreç yaşamadık. Süte olan talebin azlığı nedeniyle sattığımız ürün, geri gönderiliyor. Biz de zararına da olsa sütü değerlendirme yoluna gidiyoruz.” dedi.

“Regülasyon bir ihtiyaç, ESK devreye”

Süt sektöründe regülasyonun acil bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Önal, Et ve Süt Kurumu’nu göreve davet etti. 

Önal, şöyle konuştu:

“Süt sanayicilerimiz ihtiyacı olmasa bile üreticileri mağdur etmemek adına sütü alıp süt tozu yaparak stokluyorlar. Ancak özel sektörün gücü sınırlı ve belirli bir noktada kamu gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu dönemlerde Et ve Süt Kurumu(ESK) kanalıyla piyasa regülasyonunun devreye girmesi oldukça önemli. Şu an beklentimizi ESK’nın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi şu an fazla olan sütü piyasadan alarak süt tozu yaptırması ve sütün azaldığı dönemlerde tekrar piyasaya arz etmesi. Süt tozuna destek verilerek ihracatın önünün açılmasını talep ediyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Üreticilere hijyen ve yağ uyarısı

Önal, sıcak hava etkisi altında üretim mücadelesi veren çiftçilere uyarılarda bulunarak,  “Üreticilerimizden temizliğe özen göstermelerini, sıcaklarda düşen yağ oranları nedeniyle yağ almamalarını, süte su vb. katmamalarını rica ediyoruz.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri