Sultanhisar Çayiçi ve Hasırcı mevkilerinde arazisi bulunan vatandaşlar, Malgaç Çayı ile buradan su verilen diğer kanallarda balıkların telef olduğunu gördü. Çiftçilerin yetkililere bilgi vermesi üzerine su numunesi alındı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından numune alındığı öğrenilirken, sonuçların henüz netlik kazanmadığı belirtildi.
ÖLÜ BALIKLARI GÖRÜNCE SUYU KULLANMAKTAN VAZGEÇTİ
Dün saat 17.30 sıralarında Hasırcı Mevkisi'nde bulunan yonca otunu sulamak için Malgaç Çayı'na pompa kurmak istediğini ifade eden Mehmet Altın, suyun aşırı sıcak olduğunu belirtti. Altın, "Sıcaklar artınca ve sık sık sulanması gereken kendime ait yonca otunu sulamam gerekiyordu. Su almak için pompayı kurmak için çaya indiğimde su dokunulamayacak derecede sıcaktı. Bu esnada çaydaki yüzlerce balığın öldüğünü fark ettim. Arazimin zarar göreceğini düşünerek su almaktan vazgeçip, durumu yetkililere bildirdim" dedi.
İlçede faaliyet veren jeotermal santralinin çıkarttığı sıcak suların yer altına tekrar enjekte edilmesi gerekirken doğayı ve canlıları hiçe sayıp Malgaç Çayı'na içerisine deşarj edildiğini belirten diğer bir üretici Mehmet Bahadır, "Bu suyun içerisine o borlu su karışıyor. Jeotermalin zararlı suları karışıyor. Balıklar da bu sudan etkilenip ölüyor" diye konuştu.
"ARAZİLERİMİZ ZARAR GÖRECEK"
Suyun yalnızca hayvanları değil bitkileri de etkilediğini belirten Bahadır, "Civardaki çiftçiler tarlalarını buradan suluyor. Aslında sulanmaması lazım. Biz bunun mücadelesini vermeye çalışıyoruz. Mesela Buharkent'te yerin altına verdiler bu suyu. Burada böyle bir işlem yapılmadı. Jeotermalin zararlı suyu direk olarak Malgaç Çayı'na akıyor. Çiftçiler bu suyu pompayla çekip bahçelerini suluyor. Yarın bir gün ürünleri de arazileri de zarar görecek. Çiftçiler henüz farkında değil ama verimleri düşecek, toprağın yapısı bozulacak" ifadelerini kullandı.
Bölgede bulunan vatandaşlar, jeotermal santrali işletmecilerini duyarlı olmaya, yetkilileri de göreve davet etti.