MEHMET ALİ CİNTOSUN (ÖZEL HABER) - Nazilli'nin binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor. Dallıca, İsabeyli, Mastaura ve Arslanlı'da antik yerleşim yerlerinin izlerinin bulunmasının ardından Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan' ın girişimleri sonucu Adnan Menderes Üniversitesi arkeologlarından oluşan bir grup, bölgede araştırma gezisi yaptı. Geziye, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, ADÜ Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Ateşlier, Araştırma Başkanı Doç. Dr. Sedat Akkurnaz ve arkeologlar katıldı.
İlk olarak İsabeyli Mahallesi'ne giden grup burada inşaat temelinde çıkan köprü ayağını ve Yeşildere mevkisindeki bir bahçede inceleme yaptı. Burada, binlerce yıllık olduğu tahmin edilen kiremit parçaları, poşetlere toplanarak araştırılmak üzere götürüldü.
Grup daha sonra Dallıca Mahallesi'nin kuzey kısmında yer alan ve halk arasında Geneviz Kalesi olarak bilinen bölgede araştırma yaptı.
Buradaki incelemelerin ardından şehir merkezine giden grup, Çarşı Cami ve Eski Yeni Cami'nin bulunduğu alanda gözlem yaptı. Cami temellerinde ve bahçesinde Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen mermerlere rastlanıldı. Ayrıca cami önündeki su çeşmesinin bir bölümünün lahit olduğu tespit edildi.
Şehir merkezindeki incelemenin grup Arslanlı Mahallesi'nde 11 yıl önce kazılan ve 3 odalı mezarın bulunduğu alanda araştırma yaptı. Buradaki çalışmanın ardından Mergen Çayı kenarındaki bir bölgede antik dönemden kalma mermer sütunları bulundu.
NAZİLLİ VE ÇEVRESİNDE İLK ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA
Nazilli'de araştırma yaptıkları için çok mutlu olduklarını söyleyen Araştırma Başkanı Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, bölgenin eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını kaydetti. Akkurnaz açıklamasında, "Aydın Adnan Menderes Arkeoloji bölümü olarak, Kültür Bakanlığı’ndan izin aldık ve Nazilli çevresinde arkeolojik araştırmalara başladık. Bu Nazilli ve çevresi için yapılan ilk arkeolojik araştırma. O yüzden Nazilli’nin kültürünü, geçmişini anlamak adına çok önemli bir araştırma. Bugün araştırmalarımızın ilk haftasında Nazilli ve çevresini sağ olsun Belediye Başkanımızla gezdik. Tabi gördük Nazilli’nin ilçe merkezi olsun, köyleri, kasabaları olsun, her bir tarafı tarihi arkeolojik zenginliklerle, kalıntılarla dolu. Bugün en az 7-8 yeri gezdik. Helenistik dönem mezarları, klasik dönem mezarları, Roma dönemi yerleşimleri, Bizans döneminde kullanılmış köprüler, yollar gibi pek çok kalıntı gördük. Bunlar daha önceden bilimsel olarak incelenmemiş, kitaplara, makalelere ve çalışmalara konu edilmemiş tarihi kalıntılar. Nazilli’nin gizli kalmış, kültürel zenginlikleri diyebiliriz. Bunları yavaş yavaş, keşfederek, bilim dünyasına, kamuoyuna, Nazilli halkına anlatmaya çalışacağız. Bu çerçevede ilk çalışmalarımıza başladık.Nazilli çok zengin bir yer. Rotasına, topografyasına, arazisine baktığımız zaman, batıyla doğunun kesiştiği, devam ettiği bir güzergah üzerinde. Kuzeye tarihi Lidya bölgesine, güneyde tarihi Karya bölgesine, Anadolu’nun içlerine ya da batı tarafına giden bir kavşak noktası burası. Bugün günümüzde de büyük bir yerleşim, önemli bir yol ağı üzerinde. Eski çağlarda da büyük bir yerleşimmiş, önemli bir kültür merkeziymiş. Nazilli’nin kuzeyinde dağların arasında Mastaura denilen bir antik kent var. Yine Nazilli merkezine 4-5 km uzaklıkta Kestel köyünün orada antik bir yerleşim yeri var. Bunlar bilinen, para basan, suru olan, yöneticisi olan çok meşhur kentler."diye konuştu.
NAZİLLİ ARKEOLOJİK ZENGİNLİKLERLE DOLU
Nazilli’nin şehir merkezinde Roma, Helenistik döneme ait sütunlar, yazıtlar, mimari parçalar, görkemli yapılara ait eserler bulduklarını ifade eden Akkurnaz, "Nazilli’nin batısındaki Dallıca’yı gezdik, orada da çok önemli arkeolojik yerler var. Cenevizlilerin kalesi denilen noktalar var. Kısaca özetlemek gerekirse, Nazilli’nin dört bir tarafı arkeolojik zenginliklerle dolu. Tarih boyunca hep önemli olmuş bir şehir. Lidyalıların, Karyalıların çok eski yerleşim bölgesi burası. Bizans dönemine gelindiğinde Mastaura ve Ceneviz kaleleri olsun, orta çağ boyunca çok önemli bir konuma sahip. En az 2500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu çok iyi biliyoruz. Birçok kalıntı da günümüze kadar ulaşmış."dedi.
BU ÇALIŞMALARI BELGELEYECEĞİZ
Nazilli’nin kültürel kalıntılarının ortaya çıkarılıp, belgelenmesi ve anlatılması gerektiğinin altını çizen Akkurnaz konuşmasını şöyle sürdürdü, " 15 kişilik bir çalışma ekibimizle bilim dünyasına ADÜ olarak bu çalışmaları belgeleyeceğiz. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmalarımız katlanarak devam edecek. Kaymakamlık, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Nazilli Belediyesi ve Ticaret Borsası olarak bu konuda bize çok destek oluyorlar."
ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ GÖSTERECEĞİZ
Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise yapılan araştırmaların kendisini heyecanlandırdığını şehrin geçmişinin hikayesini yazmaya hazır olduklarını söyledi. Başkan Özcan konuşmasında şunları söyledi;" Zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Bulduğumuz birçok parça Roma dönemine ait. İnşallah daha çok çalışacağız. Bu konuda sayın vekilimizin göstermiş olduğu ilgi ve yönlendirme için çok teşekkür ediyoruz. Bu yönlendirme sayesinde Nazilli’de bir ön çalışma başlatıldı. Sahaları tarıyorlar ve bulunan eserler yazılarıyla, estetik görünüşleriyle ve işçilikleri ile çok kaliteli eserler var. Bu zenginler buradaki sosyal ve kamusal zenginlikleri gösteriyor. Nazilli Belediyesi olarak elimizden gelen desteği hocalarımıza vereceğiz. Eminiz ki büyükşehir belediyemiz de bizlere yardımcı olacaktır. Sayın devlet büyüklerimiz de bu konu ile çok alakadarlar. İnşallah Nazilli’mizin değerlerini tekrar ortaya çıkartacağız."