Mustafa AKGÜN- Riskli alan ilan edilen bölgede yaşayan vatandaşın canı hiçe sayılırken, kentsel dönüşüm projesinin ne zaman başlayacağıysa merak konusu oldu. Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Karaçay Mahallesi 94 Sokak’ın batısıyla Sevgi Yolu kenarı ve 1001 Sokak’tan Devlet Karayoluna kadar olan alan içerisindeki binalar, 22 Şubat 2017 tarihli ve 29987 sayılı Resmî Gazete’ye göre Cumhurbaşkanlığı kararı ile riskli alan ilan edildi. Bakanlar Kurulu tarafından ‘mücavir alan’ kararı verilen toplam 105 dönüm alan üzerindeki 350’ye yakın binanın yıkımının hedeflendiği Kentsel Dönüşüm Projesi ise aradan geçen 5 yıla rağmen bir türlü başlatılamadı.
BÖLGEDE YÜZDE 98,2 DEPREM RİSKİ VAR
1975 yılında çıkarılan deprem yönetmeliğine göre inşa edilen ancak yüzde 98,2’lik deprem riski taşıdığı için ömrünü tamamlayan yaklaşık 350 binanın yıkımının planladığı ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ Bakanlar Kurulu tarafından onaylanıp mücavir alan kararı verilmiş, Nazilli’ye gelen TOKİ yetkilileri bazı binalarda karot örneği uygulaması gerçekleştirerek Karaçay Mahallesi’nde incelemelerde bulunmuştu. Yetkililer tarafından, bölgede yaşayan vatandaşın canının hiçe sayıldığı yetmezmiş gibi ek olarak riskli alan içerisinde yer alan binalarda yaşayan vatandaşlara ev ya da işyerlerini satmamaları konusunda uyarılarda bulunulmuştu.
“ÇİVİ ÇAKAN YOK, BU İŞ OLMAZ”
Yıllardır Karaçay Mahalle Muhtarlığı görevini yürüten Servet Baştan, kentsel dönüşüm projesinin hayal olarak kaldığını ve uzun süre boyunca yapılamayacağını düşündüğünü belirtti. Riskli alan kararının ilan edildiği süreçte vatandaşların tedirginlik yaşadığını ancak artık öyle bir durumun da söz konusu olmadığını aktaran Baştan, “Bu proje ilk açıklandığında vatandaş büyük bir heyecanla bekledi. Sonra işler yavaşlayınca herkesi bir tedirginlik bürüdü. Ancak geldiğimiz sürece baktığımızda vatandaşlarımızda artık o tedirginlik de kalmadı. Kentsel Dönüşüm’e dönük herhangi bir uygulamaya geçilmediği için de vatandaşlarımız, ‘Çivi çakan yok, bu iş olmaz’ demeye başladı” ifadelerini kullandı.
“TOKİ DIŞINDA KİMSE YAPAMAZ!”
Riskli alan kararı alınan bölgede Kentsel Dönüşüm’ün aynı zamanda yüklü bir maliyet gerektirdiğine de değinen Muhtar Baştan, “Bahse konu alanlar zamanında yeniden yapılanmaya alındı. Bu yerlerin altyapısı halihazırda bitik durumda. Kazsan belki de borular patlak çıkacak. O nedenle de büyük tehlike arz ediyor. Bu yüzden kanalizasyonudur, elektriğidir, doğalgazıdır hepsinin komple yeniden yapılması da şart. Haliyle bu yerlerin yıkımı ve yeniden yapımı da çok büyük bir yatırım ve maliyet de gerektiriyor. Bunun da TOKİ dışında hiçbir şekilde yapılması mümkün değildir. Yapılacak iş geç olmadan Devletimizin riskli alan ilan edilen bölgede doğrudan vatandaşın canını düşünüp uygulama başlatmasıdır” dedi.
BİNALAR İNCELENMEMİŞ
Süreç dahilinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 23/1/2017 tarihli ve 1070 sayılı yazısı üzerine, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. Maddesine göre, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede, 5 yıl içerisinde sadece binalarda karot örneği uygulaması yapıldığı öğrenilirken, yıkılacak olan binaların kaçak veya ruhsatlı yapı olup olmamasına ilişkin herhangi bir incelemede de bulunulmadı. Nazilli Belediyesi’nin mevcut yönetimi tarafında da projeye ilişkin henüz bir kararın alınmadığı öğrenilirken, belediye ile TOKİ arasındaki görüşmelerin en son önceki dönemde, projenin duyurulduğu tarihten 5 ay sonrasına denk gelen 11 Temmuz 2017’de yapıldığı bildirildi.
OTOGAR RİSKLİ ALANDAN ÇIKARILDI!
Edinilen bilgilere göre, 2018 yılındaysa Aydın Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Yasası dolayısıyla Nazilli Otogarı’nın kendilerine devredilmesi için Nazilli Belediyesi’ne dava açtı. Toplam 17 dönüm alan olan Nazilli Otogarı’nın Danıştay Kararı sonucu Aydın Büyükşehir’e devredilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı kararıyla 105 dönüm olarak ilan edilen ve riskli alan sınırları içerisinde yer alan otogar alanı da kentsel dönüşüm projesi kapsamında sınırlar içerisinden kaldırıldı.
VATANDAŞIN HABERİ BİLE YOK!
Karaçay Mahallesi’nde riskli alan ilan edilen sınırlar içerisinde yaşayan bir çok vatandaşın da kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi sahibi olmadığı, kısmen konudan haberdar olan vatandaşlarınsa yetersiz bilgilere sahip olduğu görülen bölgede, süreç dahilinde ne tür işlem yapılacağı merak konusu oldu. Yıllardır riskli alan ilan edilen sınırlar içerisinde yaşayan ve esnaflık yapan bir vatandaş konudan haberdar olmadığını belirterek, “Böyle bir şeyin yapılacağından lafı açıldığından bile haberim yoktu. Buraya TOKİ’nin geleceğini de sanmıyorum. Bölge vekilleri yıllardır gidiyor TOKİ sözü veriyorlar ancak TOKİ’nin de geldiği yok!” ifadelerini kullandı.
KARAÇAY MAHALLESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR
Öte yandan iki yıl önce yaşanan ve 114 kişinin hayatını kaybettiği İzmir Depremi’nde sonra yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracaklarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, riskli binalarda oturulmaması yönündeki çağrısına rağmen Nazilli’deki Karaçay Mahallesi’nin göz ardı edilmesi tepkilere de neden oluyor. Olası bir deprem durumunda yüzde 98,2’lik bir oranla riskli alan ilan edilen sınırlar içerisindeki yaklaşık bin kişinin yaşadığı binaların enkazı altında kalacağı tahmin edilirken, hiçbir tedbirin alınmaması ve gerekli denetimlerin yapılmaması, vurdumduymazlığı gözler önüne seriyor. (Aydın Hedef)