Kahramanmaraş merkezli depremlerde 43 bin 556 vatandaş hayatını kaybederken, Hatay’da meydana gelen depremlerde ise 6 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye’nin üzerine kabus gibi çöken felaketlerin ardından deprem korkusu yurdun dört bir yanını sardı.
Birinci derece deprem bölgesi olan Nazilli’de de vatandaşların endişeli bekleyişi sürüyor.
Peki Nazilliler deprem hakkında neler düşünüyor ve ne gibi hazırlıklar yapıyor? Yetkililerden hangi önlemleri almalarını bekliyor? İşte yanıtı…
Nazilli’de esnaflık yapan ve 8 katlı apartmanda oturan Muhammed Aysan, “Binalarımızın güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerle birlikte yanlış bilgilerimizi düzeltmeyi öğrendik. Hayat üçgeninin önemini gördük. Deprem çantamızı da hazırlamayı düşünüyoruz.” dedi.
Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremlere önlem alınmadığını ifade eden moto kuryelik yapan İbrahim Gürcan, “Depreme her an hazırlıklı olmalıyız. Deprem anında kaçış yolumuzu belirlemeli ve hazırladığımız eşyalarımızı almalıyız. Deprem korkusu nedeniyle apartmanda değil de, müstakil evde oturan arkadaşımın evinde kalıyorum.” diye konuştu.
Bağcıllı Mahallesi’nde yaşayan Mutlu Özdemir, “Dağ köyünde yaşıyorum ve zeminimiz sağlam. Ama Nazilli’de eski binalar çok fazla. Üzüntülü ve korku doluyuz. İnsanlar için tedirginiz. 8-10 katlı binaların güçlendirilmesi ya da kentsel dönüşüm şart. Bu sürecin doğru yürütülmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
Hatay’dan depremzede olarak Nazilli’ye gelen Reca Tezcan ise, depreme karşı bir an önce harekete geçilmesini gerektiğini vurguladı.
Fethiye’den Nazilli’ye taşınan Nuriye Ergenekon, “Ülkemizin yaşadığı son depremlerde hep yeni binalar yıkıldı. Oraya gitmedik ama televizyonda izliyoruz. Yeni binaların daha güvensiz olduğunu düşünüyorum. Şu anki müteahhitlerin birçoğunun daha bilinçsiz ve insafsız olduğu kanısındayım. ” sözlerine yer verdi.
Fatih Ergenekon ise, “Nazilli’deki binaları yapan inşaat mühendisiyse, korkmaya gerek yok, onlar gerekeni yapmışlardır.” açıklamasında bulundu.
Kent sakini Orhan Çakmakçı, depreme hazırlık yapmadığını söyledi.
17 Ağustos 1999 depreminde Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl Mahallesi’nde hiç binanın yıkılmadığını hatırlatan 26 yaşındaki Tolgahan Barkut, “Devletimizin deprem bölgelerindeki imar planlarını doğru ve programlı uygulamaya koyması gerekiyor. Deprem bölgesi olduğunu unutmamalıyız.” ifadelerine yer verdi.
12. sınıf öğrencisi Gülcan Özer ise, depremlerin ardından ailece bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve deprem çantasını hazırladıklarını kaydetti.