Üniversiteye girmek isteyen adaylar için Yükseköğretim Kurumları Sınavı geçtiğimiz hafta sonu düzenlendi. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınavlar, üç oturumda gerçekleşti. Sınava yaklaşık 2 milyon 400 bin adayın başvurduğu belirtildi. Nazilli Uğur Okulları Öğretmenleri hafta sonu düzenlenen sınavlarda öğrencilerini yalnız bırakmayıp motivasyonlarını artırmak için sınava girdikleri okullarda yanlarında bulundular.
Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt:
TYT soruları ÖSYM formatına ve müfredata uygundur. Tarihten 2 soru ve felsefe sorularının tümü 11’inci sınıf müfredatından çıktı. Diğer derslerin soruları 9 ve 10’uncu sınıf müfredatından geldi. Matematik ve geometri testinde sorular hikayeleştirilerek öğrencilerin temel bilgileri sorgulandı; öğrencinin soruyu ilk okumada anlayıp basit matematik ve geometri bilgisiyle yorumlaması istendi. Türkçe soruları önceki yıllarda olduğu gibi parçayı okuma, anlama ve yorumlama üzerine kuruldu. Sosyal bilimlerde tüm bölümlerden orta kolaylıkta sorular vardı, felsefe soruları ise daha zorlayıcıydı. Fen testi ise geçen yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesinin orta seviyede ve temel bilgileri sorgulayacak şekilde olduğunu söyleyebiliriz.
Uğur Okulları Akademik Kurul Matematik Üyesi:
Matematik soruları çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmış. İşlem ağırlıklı soru yok. Sorular okuduğunu anlayabilme, akıl yürütme ve matematiksel olarak ifade etmeye yönelik. Geometride sorunun çözümü için gereken formüller verilerek gerçek hayatla ilişkilendirilmiştir. 2018 AYT matematik testinde MEB Müfretadına uygun sorular sorulmuştur. Sorular bilgi ağırlıklı olup, birkaç kazanım veye bilgi bir arada sorgulanmış, öğrencilerin okuduğunu anlayıp bilgiyi kullanarak işlem yapabilme ölçülmüştür.Soruların bir kısmındaki veriler değişkenlere bağlı olararak sorgulanmıştır.Bu tarz sorular öğrencilerin zorlanmasına ve zaman kaybetmesine sebep olmuştur.Geometri soruları analitik ağırlıklı olup birkaç modelleme sorusu dışında daha çok bilgiyi sorgulayan sorulardan oluşmuştur.AYT matematik testi genelde 9 ve10. Sınıf konularını bilmeyi gerektiren ancak müfredat olarak 11.ve 12. Sınıf konularından ağırlıklı olarak sorulmuştur.
Uğur Okulları Akademik Kurul Türkçe Üyesi:
Türkçe testi soruları ağırlıklı olarak yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerine kuruluydu.Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre 13 soru dil bilgisiyken geriye kalanlar paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam konularından. TYT’deki dil bilgisi sorularında geçmiş yıllara göre artış görülmesi bu yılki Türkçe sorularındaki değişiklik olarak söylenebilir. Anlam bilgisi olarak tanımladığımız sorularda kullanılan dilin yalın olması soruların çözülebilirliğini artırıyor. Bu sorular daha çok bilimsel metinlerden seçilmiş gibi görülüyor. Dil bilgisi soruları da öğrenciye zaman kaybettirmiş olabilir ancak zor olarak nitelendirilecek tarzda değil. 2018 YKS-AYT’deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusundan 4 sorunun paragraf biçiminde anlam bilgisi sorularından, 20 sorunun ise Edebiyat sorularından oluştuğu öğrencilerimizden aldığımız duyumlardır. Öğrencilerimizden aldığımız bilgelere göre Edebiyat sorularını lise müfredatına uygun olduğu görülmektedir.Ayrıca Edebiyat sorularında daha önceki yıllarda yoklanmış bazı bilgilerin tekrar yoklandığı gözlenmektedir. Genel olarak Türk Dili ve Edebiyatı sorularının öğrencilerimizin kolaylıkla çözebileceği düzeyde olduğunu söylemek doğru olacaktır
Uğur Okulları Akademik Kurul Coğrafya Üyesi:
Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı görülüyor. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf konularını kapsayacak şekilde dağıtılmış. Coğrafyanın çözüm ortalaması oldukça yüksek olacaktır ve ayrıca tartışmalı herhangi bir soru da bulunmadığı anlaşılıyor. AYT Coğrafya 1 ve 2 soruları 11 ve 12.sınıf kazanımları kapsamında oluşturulmuştur. Sınavda her ünite kapsamından sorular sorulmuştur. Küresel ortam, Türkiye Coğrafyası ve Ç evre konuları ağırlıklı sorgulanmıştır. Soruların zorluk düzeyi orta düzeydedir. Yapılabilirliği yüksek bir sınav olmuştur. Dünya ve Türkiye haritalarını yorumlama becerisi her yıl olduğu gibi bu sınavlarda da istenmiştir. iyi hazırlık yapan öğrencilerimizin sınavda zorlanmadıklarını düşünüyorum.
Uğur Okulları Akademik Kurul Fizik üyesi:
Sorular müfredata uygun ve son yıllarda olduğu gibi yorum ağırlıklı. Öğrencilerimizin bu sorularda çok zorlanmayacağını düşünmemize rağmen bu tarz sorular dikkat hatalarına açıktır. Fizik soruları kazanımlara uygun olarak hazırlanmış. Soru sayısı önceki yıllara göre az olduğundan 9 ve 10’uncu sınıftaki bazı kazanımlara yer verilmemiş. Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre 9’uncu sınıf müfredatından 3, 10’uncu sınıf müfredatından 4 tane soru gelmiş. AYT Sınavında fizik soruları müfredatla uyumlu olup, sorular sınavın kapsamına uygun olarak bilgi ve bilgiyi şileme üzerine oturtulmuştur. Soru sayısının belli sayıda olmasından dolayı birkaç kazanımın aynı soru içerisinde kullanım zorunluluğu oluşmuştur. Bu sorularda eleyici, ayırt edici sorular olacaktır.Fizik testi soruları 11.ve12. Sınıf müfredatından sorulmuştur.
Uğur Okulları Akademik Kurul Kimya Üyesi:
Sorular ÖSYM formatına uygun. Kimya soruları beklenildiği gibi 9 ve 10’uncu sınıf müfredatını içeriyor. Öğrenciler soruların ifadesinin net ve anlaşılır olduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların normal düzeyde olduğu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ettiler. Konu dağılımları belli periyotları içerecek şekilde hazırlanmış. Öğrencilerimizin TYT’de bir zorlukla karşılaşmadıklarını düşünüyorum. 2018 AYT, geçen yıl yapılan LYS’ye benzer şekilde gerçekleşti. Öğrenciler; sınavın müfredata uygun kazanımları ölçtüğünü, beklenen temel bilgileri sorguladığını, olması gerektiği düzeyde, soru ifadelerinin net ve anlaşılır olduğunu belirttiler.Soru sayısının azalması nedeniyle doğal olarak bazı bölümlerden soru sorulmadığını görmekteyiz. Ancak soruların belli periyotlarda işlnen konuları içermesi sınavın ghüvenirliğini arttırmış.Sorular beklenildiği gibi 11 ve 12. Sınıf müfredatını içeriyor. Çok iyi çalışan öğrencilerin yapabilecekleri seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerinde yapabilecekleri sorulara yer verildiğini anlıyoruz. İyi bir eğitim alan, doğru kaynakları kullanan, bilgi boşluğu olmayan öğrencilerin başarılı olduklarını düşünüyorum.
Uğur Okulları Akademik Kurul Biyoloji Üyesi:
Biyoloji soruları müfredat kazanımlarıyla uyumlu. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf konularından gelmiş. Zorluk derecesi beklendiği üzere orta seviyede. AYT Biyoloji testinde adaylar ağırlıklı olarak 11 ve 12. Sınıf kazanımlarına ait soru tipleriyle karşılaşmışlardır.Öğrencilerimizden bazı soruların yorum ağırlıklı bazı soruların doğrudan bilgi içerikli olduğu bilgisi geldi. Genel olarak sınav müfredat ile uyumlu ancak zorluk derecesi ortanın biraz üstünde denebilir
Uğur Okulları Akademik Kurul Tarih üyesi:
Tarih soruları müfredata uygun. Öğrencinin yorum gücünü ölçen sorular ön plana çıkarılmış. Harita yorumlama, tarihi anekdotlarla bilgiyi kullanma gücü ve yorum yapma yeteneği ölçülmüş. Özellikle TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersine ait sorular bilgi ağırlıklı gelmiş. Sorular açık, net ve anlaşılır bir dille yazılmış. Sınav bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt etme amacına yönelik hazırlanmış. Konuyu bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınav. Zorluk derecesi orta düzeyde. Sosyal Bilimler 1 ve 2 Tarih sorularının,sınava giren öğrencilerin sınava giren öğrencilerin görüşleri doğrultusunda müfredata uygun olduğu bildirildi. Sınavda soru tarzı olarak neden sonuç bağlantısı kurmayı ve tarihi terim bilgisi gerektiren sorular sorulduğu görülmüştür.Tarih soruları açık ve anlaşılır bir dille yazılmış, bilen ve bilmeyen öğrenciyi ayırt etmeye yönelik, güçlü çeldiricilerin yer aldığı bir sınav olmuştur.Sınavın konu kapsamını bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınavdır. Tarih soruları sınava giren öğrencilerin görüşleri doğrultusunda 9,10,11,12. Sınıf müfredatına göre eşit dağıtılmıştır.Genelde sorular bilgiye dayalı
Uğur Okulları Akademik Kurul Felsefe Üyesi:
Sorular11’inci sınıf Milli Eğitim Bakanlığı felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygun. Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği ve bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı belirtiliyor öğrenciler tarafından. Genel anlamda, felsefe sorularının orta derecede zor olduğu görülüyor. 2018 AYT’deki Felsefe Grubu soruları MEB müfredatı kapsamındaki konulara uygundur. Felsefe soruları paragrafa dyanarak yorum gücünü ölçer niteliktedir.Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık soruları ise bilginin doğrudan hatırlanmasını gerektirmektedir. Psikoloji ve Felsefe soruları diğer sorulara göre öğrenciyi biraz daha zorlamış ve soruların tekrar okunmasını gerektirmiştir.Orta düzeyde zorluk seviyesi olan sorulaın ifadesi net olup, bilen öğrenciyi ayırt edecektir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları MEB müfredatına uygun, ifadesi net ve bilgiyi ölçen niteliktedir. Öğrenciler TYT sorularına göre daha çabuk sonuca ulaşabilmiştir.
Nazilli Uğur Okulları Rehberlik Koordinatörü Ali Özülker:
2018 YKS’nin geçmiş sınavlara göre değişiklik içerdiğini gözlemledik. ÖSYM’nin tüm uyarılarına rağmen sınav kurallarına uymayan öğrencilerin sınava alınmadığı gözlendi. Sınav sonuçları 31 Temmuz Salı günü açıklanacak olup ÖSYM tarafından Ağustos ayı içerisinde tercih maratonunun başlayacağını belirtildi.
Adaylar tercih yaparken kılavuzda belirtilen koşullara dikkate etmelidir. Öğrencilerin tercih yapacakları üniversite ve bölümleri seçerken çok iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Gitmek istemedikleri yerleri tercihlerinde belirtmemelidir. Bu yıl yerleştirme sistemindeki puan türü değişikliklerinden dolayı adayların mutlaka uzmanlar tarafından tercih yapması gerektiğini vurgulamıştır. Nazilli Uğur Okulları Rehberlik Koordinatörü Ali Özülker, adaylara tercih dönemi içerisinde yardımcı olacaktır.
Nazilli Uğur Okulları olarak tüm adaylara gelecekte mutlu olabilecekleri mesleklere sahip olmalarını temenni etti.