GÜNAY PABUŞÇU- ÖZEL HABER Nazilli’nin tanınan ve sevilen öğretmenlerinden Melahat Demirkol Tura, 70 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Tura’nın vefat etmeden birkaç gün önce yıllarca hayalini kurduğu atalarının göç serüveninden ve meslek hayatından izler taşıyan ilk kitabı ‘Hafız Ali Umuda Yolculuk’ isimli eserinin yayımlandığı öğrenildi. Dünyaya bıraktığı ölümsüz eserle aramızda ayrılan Tura, eserinin önsözüne “Okuyucularım bu hikayenin bir yerinde kendilerinden bir şeyler bulup yaşayacaklardır” notunu düştü.
İlk, orta ve lise öğrenimini memleketi olan Kuyucak'ta tamamlayan Tura, tarih ve sanata karşı aşırı tutkuluydu.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü kazanan ve üniversiteye kayıt olan Tura, ailesinin izin vermemesi nedeniyle öğrenimine son verdi.
Ziraat Bankası Kuyucak Şubesinde memur olarak göreve başlayan Tura, aynı yıl girdiği üniversite sınavını tekrar kazanarak Isparta Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazanarak buraya kaydını yaptırdı.
Tura, üç yıllık üniversite eğitimi sonrası öğretmen olarak Isparta’ya atandı.
Göksöğüt Şehit Faruk Kaplan Ortaokulu ve Keçiborlu İmam Hatip Lisesindeki görevlerinin ardından Kayseri Felahiye Çukur Lisesi ve Isparta Merkez Ortaokulu’nda öğrencileriyle buluşan Tura, Nazilli Aydoğdu İlköğretim Okuluna görevlendirildi.
Nazilli 50.Yıl Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Nazilli Merkez Ortaokulu, Nazilli Recep Bey İlköğretim Okulu ve Nazilli Atatürk ilköğretim Okulunda ders anlatan Tura, 1999 yılında Nazilli Beşeylül İlköğretim Okulu’ndaki son mesaisinin ardından emekliye ayrıldı.
-20 yılı aşkın süre emek verdi
Emekliliğin ardından kalemine sarılan, atalarının göç serüveninden ve meslek hayatından izler taşıyan ilk kitabını yayımlayan Tura, hayalinin gerçekleştiği hafta kalbine yenik düştü.
Yazar Tura, ‘Hafız Ali Umudu Yolculuk’ isimli kitabı yayımlandığı hafta, 22 Temmuz’da geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
Bu dünyadaki görevini tamamlamanın sevinciyle toprağa verilen Tura, öğrencilerine ölümsüz bir eser bıraktı.
-“Bu hikayenin bir yerinden kendinizden bir şeyler bulacaksınız”
Tura, 352 sayfadan oluşan ölümsüz edebi eserinin önsözünde şu ifadelerle duygulandırdı:
“Suların buzdur, kaynağından içilir,
Ihlamur, iğde kokuları içinde Toroslardan geçilir,
Düğmeli taş evlerin, ta uzaklardan seçilir,
Geriş'im ne senden ne de yardan vazgeçilir.
Yaşamın tüm yükünü omuzlarında taşıyan, tertemiz duygu yüklü aşklarla bezenmiş, baba-oğul hikayesini harmanlayarak okuyucularıma sunuyorum. Bir hayal ve umutla başlayan, Akseki Geriş Köyünden batıya Ege Bölgesine 1895-1898 yıllarında göç etmenin kitabıdır. Okuyucularım bu hikayenin bir yerinde kendilerinden bir şeyler bulup yaşayacaklardır.”