GÜNAY PABUŞÇU (ÖZEL HABER)-Zihinsel engelli olan, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan yakınlarımızın bir gün aniden gözümüzün önünden kaybolacağı korkusunu hep yaşarız. Sevgi izi uygulaması ile kaybolma durumunda olan ya da kendisini ifade edemeyecek konumda olan kişilerin daha kolay bulunması amaçlanıyor.
Araştırmacı gazeteci Müge Anlı Uzun süren kayıpların daha kısa sürede bulunması için Sevgi izi projesini hayata geçirmeye karar verdi. Bunun için www.benibuldular.com sitesini açtı. Bu site, kayıpların bulunması için hem güvenlik güçlerine hem de ailelere yardımcı oluyor.
Nazilli’de Duru Güzellik Salonu işletmecisi Ümran Erkan Babacan projenin ilçedeki yüzü oldu. Kayınbabası Yusuf Babacan ve kayın validesi Kadriye Babacan’ın Alzheimer rahatsızlığı bulunduğunu aktaran Babacan, projeye başvurma hikayesini anlattı.
Babacan, “Kayınvalidem Kadriye Babacan Alzheimer hastası. Kendisi kaybolduğunda çok korktuk ve her yeri aramaya başladık. Görümcem Sevda Cinmantarcı, Sevgi İzi projesine başvurmam konusunda bana fikir verdi ve destek oldu. Ben de o gün başvurumu yaptım. 1,5 ay yanıt alamadık. Geçen hafta Aydın’da annesi rahatsız olan bir kızımız beni aradı ve sevgi izi dövmesi yaptırmak istediğini söyledi. Ben de çok şaşırdım ve proje sorumlularıyla iletişime geçtim. Sonra başvurumun onaylandığını öğrendim ve uygulamanın tüm detayları konusunda bilgilendirildim. İlk Sevgi izi dövmemi yüzde 78 oranında engelli olan Cüneyt kardeşimize yaptım ve çok heyecanlıydım” dedi.
SEVGİ İZİ DÖVMESİ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Babacan, kaybolan kişiler ile yakınlarını bir araya getirebilmek amacıyla bir projenin hayata geçirilmesini amaçlandığını belirterek, “Bu proje kapsamında kaybolan kişilerin kollarında bulunan kod sayesinde kendisini ifade edemeyecek durumda olsalar bile yakınları kolaylıkla tespit edilebiliyor” diye konuştu.
SEVGİ İZİ NASIL YAPILIR?
Sevgi izi dövmesi yaptırmak isteyen kişilerin izlemesi gereken yola ilişkin bilgilendirmede bulunan Babacan, “Sevgi izi dövmesi yapabilmek için ilk olarak “benibuldular.com” sitesine girerek burada gerekli bilgileri doldurarak formu tamamlamak gerekiyor. Adres ve kimlik bilgileri ile ilgili form doldurulduktan sona kişilere bir kod numarası verilecek. Örnek olarak 1999 kodu. Bu kod kaybolmasından endişe edilen kişinin sol bileğine dövme olarak yapılacak. Sistemde kayıtlı olan kimlik bilgileri sayesinde bu kodu taşıyan kişi kaybolduğu takdirde kolaylıkla yakınlarına ulaşılabilecek” açıklamasında bulundu.
“KÜÇÜCÜK DOKUNUŞLARLA YARINLARA UMUT OLURUZ”
Projeye tamamen gönüllü destek verdiğini ve hiçbir maddi kazancı olmadığını vurgulayan Babacan, “Ücretsiz yapıyorum ve benim bir kazancım yok diye düşünerek, bir iğneyle birden fazla kişiye dövme yapmıyorum. Bu iğnelerin tanesi 20 lira. Peki niçin gönüllü yapıyorum? Çünkü ben bu iyiliği yaptığımda mutlu oluyorum ve o kişinin hayır duasını alıyorum. Sevgi ile her şeyin üstesinden geliriz. Küçücük dokunuşlarla yarınlara umut oluruz” ifadelerine yer verdi.
“KENDİMİ DAHA İYİ HİSSEDİYORUM”
Uzun Çarşı’da 30 yıl parfümeri sektöründe esnaflık yapan 76 yaşındaki Hasan Aktürk, proje kapsamında torunuyla birlikte salona gelerek dövmesini yaptırdı. Aktürk, duygularını, “Ümran hanıma çok teşekkür ediyorum. Böylesine duyarlı bir projeyi ilçemizde hayata geçirdi. Kendimi daha iyi hissediyorum” sözleriyle aktardı.
Babacan, 8 kişinin daha Sevgi izi dövmesi yaptırmak için randevu aldığını kaydederken, farkındalık yaratan çalışmasıyla ailesinin ve çevresinin takdirini kazandığını sözlerine ekledi.