Kış aylarının yaklaştığı bugünlerde temel bir ihtiyaç olan ısınma maliyeti vatandaşın şimdiden gündeminde.
Türkiye’de odun ve kömür fiyatları da geçen yıla göre 3, tüp gaz fiyatları ise 2 kat arttı. 1 Eylül itibarıyla elektrik ve doğalgaz konut tarifelerine yüzde 20 fiyat artışı yapıldı.
Geçen sene tonu bin 500 lirayı gören odunun fiyatı şimdiden 2 bin 800 liraya ulaştı. Gözler, kömüre çevrildi.
Makas daraldı, yerli kömürün fiyatı yükseldi
Kömür fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Güral Madencilik işletmesi sahibi Ali Altan Altunkaya, “Türkiye'de şu anda yerli kömürün fiyatları ciddi oranda yükseldi. Yükselmeye de devam ediyor. Piyasada ithal kömür de yer alıyor ve yerli kömürle arasındaki fiyat farkı geçen seneye göre daraldı. Geçen sene ithal kömürün ton fiyatı 6 bin 500 TL iken, Soma yerli kömürünün ton fiyatı 3 bin 500 - 4 bin TL'ye satılıyordu. Bu sene ise Soma yerli kömürünün tonu 4 bin 700-4 bin 800 TL'ye çıkarken, ithal kömürün fiyatı ise 5 bin 500 TL'ye kadar geriledi.” dedi.
“Kış sert geçebilir”
Kalorisi yüksek olduğu için ithal kömürün daha fazla talep gördüğünü belirten Altunkaya, “Sanayiciler şu an birtakım sıkıntılar yaşıyor. Bu sene kış aylarının nasıl geçeceği ise biraz muamma.” diye konuştu.
“Vatandaşın ilk tercihi”
Vatandaş kömür fiyatlarındaki artışı nasıl karşıladığı sorusunun yanıtlayan Altunkaya, “Vatandaşlar fiyatlara tepki gösteriyor fakat elektrik ve doğalgaz fiyatlarına göre kömür daha ucuz bir tercih oluyor. Geçen seneye göre doğalgaz ve elektrik faturalarına gelen zamlardan sonra ısınmak için kömür tekrar ucuzluğu bakımından vatandaşın ilk tercihi olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
“Yüzde 18’lik KDV düzenlenebilir”
Kömürden alınan yüzde yüzde 18’lik KDV uygulamasının düzenlenebileceğine işaret eden Altunkaya, “Kömürün madenden çıkışında konulan yüzde 18'lik KDV, maliyete etki ediyor. KDV'de en yüksek dilimlerden birisi enerji sektörü. Kömürde KDV'nin kaldırılmasıyla ilgili bugüne kadar bir girişimde bulunulmadı. Bu konuyla alakalı Maden Mühendisleri Odası ve maden dairesinin bir girişimi olabilir. Biz satıcı olarak devletimize de katkıda bulunmak amacıyla KDV'nin kaldırılmasından ziyade düşürülmesi konusunda taraftarız. Verginin yüzde 8 veya yüzde 10 bandına kadar indirilmesi müşterinin de lehine olur.” sözlerine yer verdi.
“Kömür, odundan daha avantajlı”
Kömür tüketiminin odun tüketiminden daha ucuz olduğuna vurgu yapan Altunkaya, “Odun fiyatları yükseliyor bunun sebeplerinden biri de odun, sanayide de kullanılan bir ürün. Bu ürünlerden bazıları örneğin sunta, ayrıca yakacak olarak kullanılan talaşın sıkıştırılması sonucu elde edilen pelet, mesela Bulgaristan, Polonya ve Romanya'dan ciddi talep görüyor. Ama yakacak olarak bakacak olursak, kömür daha avantajlı durumda. Kömür ve odunun kalorisi aynı değil bu yüzden ısınmak için kullanacağınız miktar kömüre nazaran odunda daha fazla olacaktır.” açıklamasında bulundu.
“Fiyatlar yükselecek mi?”
Kömürdeki fiyat trafiğiyle ilgili konuşan Altunkaya, “Fiyatların tekrar tekrar yükselmesi arz talebe bağlı. Kömür talebi sadece vatandaş tarafından gerçekleşmiyor. Mesela termik santrallerimiz ve sanayi sektörümüz yüksek miktarlarda kömür talep ediyor. Kömürün ülkemizde kullanım alanı çok geniş bir ürün.” dedi.