Daha önce yaklaşan gıda kriziyle ilgili birçok kez uyarıda bulunan Tarım analiz firması Gro Intelligence CEO'su Sara Menker, dünyanın 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stokunun kaldığını söyledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte dünya genelinde sıkıntı yaşanan buğdayda gözler Türkiye’ye çevrildi. Türkiye’de buğdayın üretim merkezlerinden biri olan Nazilli’de Eylül ve Ekim aylarında ekimi yapılan buğday, girdi maliyetlerindeki artıştan nasibini aldı. Üre gübresinin 950 lira bandına yükseldiği buğday, mazot fiyatlarındaki artıştan da olumsuz etkilendi.
8 bin ton buğday üretimi bekleniyor
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, geçtiğimiz yıl 7 bin dönüm araziye buğday ekimi yapıldığını ve yaklaşık 4 bin ton buğday üretildiğini belirterek, bu yıl 14 bin dönüm araziye buğday ekildiğini ve 8 bin ton buğday üretimi beklendiğini kaydetti.
“Buğday 6 liradan aşağı olursa çiftçi zarar eder”
Haziran ayında hasat yapılması beklenen buğdayda Tarım Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) henüz taban fiyatlara ilişkin bir açıklama gelmedi. Başkan İzgü, buğdayda 2 lira 20 kuruş olan taban fiyatlarının bu sene artan maliyetler göz önünde bulundurulduğunda en az 6 lira yapılması gerektiğini vurguladı.
Başkanı Necdet İzgü, buğdayın girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşandığını belirterek, “2 lira 20 kuruşa aldığımız buğday tohumu bu sezon 5 lira 50 kuruş ile 6 lira 50 kuruş arasındaydı. Durum böyleyken buğdayın 6 lira ya da 6 lira 50 kuruş aşağısında alınması çiftçiyi zarar ettirir" diye konuştu.
Nazilli’nin verimli tarım arazilerine sahip olduğunu hatırlatan Başkan İzgü, buğday hasadının ardından alternatif tarım ürünlerinin de yetiştirilebileceğini ifade etti.