GÜNAY PABUŞÇU-Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye geneli konut satışında geçen yıl 1,5 milyon adetle tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre, konut satışları 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316'ya ulaştı. Bu dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 72,4 artarak 573 bin 337 oldu.
İnşaat sektöründeki bu canlılık ve kırılan rekorların ardından gözler Nazilli’deki piyasaya çevrildi. Nazilli Müteahhitler Derneği (NAMDER) Başkanı Remzi Erdemci, Havadis Gazetesi’ne ilçedeki sektörün son 3 yılını değerlendirdi.
İnşaat sektörünün olmazsa olmazı ve ana kalemleri olan beton ve demir fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan Erdemci, sektörün durgunluğunu koruduğunu söyledi.
“2 yılda iş imkanı azaldı”
Erdemci, “Nazilli’de 2018 yılından sonra inşaat sektörü maalesef büyük bir sekteye uğradı. Bugün Nazilli geneline bakarsak, 500 tane kayıtlı müteahhidin olduğu yerde 10 tane şantiye var. Böyle olunca da iş imkanı sağlayamıyorsun. 2018’den önce Nazilli Belediyesi’nde bir ayda ortalama 35 inşaat projesi onaylanıyordu. Buradaki 35 müteahhit işe başladığında ortalama 10 kişi çalıştırıyor ve bin kişiye iş imkanı sağlanıyordu” diye konuştu.
“0.64 faizli konut kredisi mağduriyeti giderdi”
2019 yılında Türkiye’nin büyük bir krizden geçtiğini hatırlatan Erdemci,”2019 yılında inşaat sektörü diye bir sektörden bahsedemiyorduk. Halkbank, VakıfBank ile Ziraat Bankası’ndan ortalama yüzde 0.64 faizle verilen konut kredileri de, devlet koruması altındaki TOKİ ve tamamlanan binaların satışı için o seviyelere indirgenmişti. İstanbul’da yapılan 3 bin konutu müteahhit, bankadan çektiği kredi ile yapıyordu. Krediyi ödeyemeyince de banka ya eldeki malı teslim alıyor ya da haciz işlemine başvuruyor. Devletimiz de insanlar mağdur olmasın diye bir konut kredisi çıkardı ve bu kredi tahmin ettiğim gibi 3 ay sürdü” dedi.
İnşaat sektörünün canlı olduğu söylemlerine tepki gösteren Erdemci, demir ve beton fiyatlarındaki fahiş artışları eleştirdi. Erdemci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İnşaat sektörü şu anda rekor kırıyorsa, krediler niçin 1.50 seviyelerinde? Türkiye olarak demir ihracatı gerçekleştiriyoruz; ancak kendi ülkemizde demiri daha pahalıya alıyoruz. Biz bugün kendi ülkemizde demirin tonunu 5 bin 640 liradan alırken, yurt dışına 3 bin 500 liraya demir ihraç ediyoruz. 1,5 ay öncesine baktığımızda demirin tonu 3 bin 160 liraydı. Bir tırda 50 bin lira fark ediyor. Bizim şuan ki villa projemizde 180 ton demir kullanacağız ve bu da 8-9 tıra tekabül eder. 1,5 ayda 450 bin lira fark yapar. Nazilli’de 1,5 ay önce betonu 220 liradan alırken, bugün 360 liradan alıyoruz. Bir inşaatta ortalama dökeceğin beton miktarı 2 bin 500 metreküptür. 280 bin lira da buradan fark yiyoruz. Yalnızca bu ana iki kalem toplam 730 bin lira yapar. Daha 94 kalem malzeme duruyor.”
Erdemci, demir fiyatlarında günlük hatta saatlik olarak değişen kurların kendilerini zor durumda bıraktığını kaydetti.
“Bir senede yüzde yüz artış”
İnşaat sektörünün ilçede durgunluğunu koruduğunu vurgulayan Erdemci, ”İddia ediyorum, 2019 yılında Nazilli’de satılan konut sayısı 250’yi geçmez. 170 bin kişilik nüfusuz. Yapılan onlarca konut var ama fiyat yüksek.2018’in sonunda ben Zafer Mahallesi’nde 170 metrekare daireyi 300-350 bin bandında satıyordum. 2020 yılında 490 bin ile 550 bin lira arasında değişim gösteriyor. Bir sene içinde yüzde yüzlük bir artış olur mu?” görüşlerini aktardı.
“Güzel bir yıl olsun”
Türkiye’de üretimin tek gerçeğinin inşaat sektörü olduğunun altını çizen Erdemci, “İnşaat sektörü, mobilya sektörü ve diğer tüm kalemlerle birlikte geniş bir yelpazeyi temsil ediyoruz. 2021 yılının tüm sektörlerimiz adına en güzel şekilde geçmesini temenni ediyor ve hayırlı kazançlar diliyorum” dedi.