MEHMET ALİ CİNTOSUN - Yıllık ortalama 12 bin ton portakalın üretildiği Nazilli ve çevresinde Washington cinsi portakal hasadının sona ermesiyle ürünler depolara kaldırıldı. Bölgenin en çok portakal hasadının yapıldığı Hamzallı Mahallesi’nde sezona umutlu giren üretici, fiyatların beklentilerin altında kalmasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Bazı üreticiler, portakalın yerine alternatif ürün arayışına girerek, bahçelerindeki portakal ağaçlarını kesti.
Üretici Ali Toprak, fiyatların tatmin etmemesinden dert yanarak, bahçesinde bulunan 250 portakal ağacını kestiğini ifade etti. Toprak yaptığı açıklamada, “2000 yılında portakalı 50 kuruşa sattık, hala 50 kuruşa satıyoruz. Toplamasını 25 kuruşa veriyoruz. Bu işin içinden çıkabilirsen çık. Bizde alternatif ürünlere geçmek için mecburen ağaçlarımızı kesiyoruz. Portakal para etmiyor, geliri kurtarmıyor.” dedi.
Ayrıca Toprak, kestiği portakal ağaçlarının yerine ayva fidanı diktiğini ifade etti.
Bir başka üretici Türkay Öztürk ise plansız üretimden dert yandı. Portakalın çok az para bıraktığını belirten Öztürk, “ Fiyatlar şuan tam sınırda 75 kuruş arasında değişiyor. 1 lira bir beklentimiz var. Çok az para bırakıyor. Eğer 1 liraya satabilirsek, iyi olacağını düşünüyoruz. Tabi burada portakalcılığın sorunları geçmişe dayanıyor. Türkiye’de zamanında çok plansız bir üretim yapıldı. Köyceğiz’den Hatay’a kadar narenciye üretildiği için şuan pazarlamada sıkıntı yaşanıyor. Ürününü satamadığı için burada portakal ağaçlarını söken arkadaşlar oldu. Bende 2 tane portakal bahçemi söktüm. En büyük problemimiz plansız üretim.” diye konuştu.