Nazilli Belediyesine ait 450 taşınmazı kiralayan işletmecilere, kiralama sözleşmesinin 31 Aralık 2024 yılında sona ereceği ve süre bitiş tarihinden sonraki 15 gün içerisinde işletmelerin boşaltılması gerektiği bildirildi.
Borcu olan kiracılarının 31 Aralık 2024’e kadar ödemelerini yapmaları, borcun ödenmemesi halinde icra sürecinin başlatılacağı ve hüküm gereğince zorunlu tahliye sürecinin başlatılacağı tebliğ edildi.
Kiracılar, söz konusu uygulamaya tepki göstermek için Katlı Otopark’ta bir araya geldi.
Esnaflar, gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu.
-“Dükkanları boşaltmak mümkün değil”
11 yıldır belediye dükkanlarını işlettiğini ve toplamda 5 dükkana aylık 15 bin lira ödediğini ifade eden halı dükkanı sahibi Mehmet Ustaoğlu, beş farklı faturada çevre temizlik vergisi verdiğini, belediyeye borcu olmadığını söyledi.
Ustaoğlu, “Alacağımız, vereceğimiz var, her sene sözleşmeyi yeniliyoruz. Şu durumda dükkanları boşaltmamız mümkün değil” dedi.
-“Kan gövdeyi götürecek”
İki dükkanı için aylık 7 bin lira ödediğini belirten Nazar Yuka işletmecisi Ali Baygın, tahliye işlemlerinin yapılması halinde ilçede kaos ortamı yaratılacağını aktararak, Belediye Başkanı sert sözlerle hedef aldı:
Bize burası için 7 bin lira reva mı dediler? Ben de dedim ki, başkanım devletimiz bize yüzde 60 zam verdi, siz yüzde 100 zam yapın dedim. Zaten koltuğa oturur oturmaz yüzde 30’a varan zam yaptı, şimdi zam yapmayacağım, dükkanı boşaltacaksınız diyor. Yanlış yapıyorsunuz, 50 yıllık esnaf arkadaşlarımız var. Burada herkesin borcu var, direkt tahliye göndermişsiniz. Görüşmeye gittiğimizde randevu da alamıyoruz. Geçen sene belediyenin borcu var diye ses çıkarmadık. Biz yine belediyemize destek olmaya hazırız. İş o noktaya gelirse, herkes bilsin, kan gövdeyi götürecek. 450 kişiyi 6-7 ile çarptığında Nazilli’nin yarısını kendine düşman edersin. Ayıp değil mi yaptığınız? Belediyenin görevi hizmettir, sen işimizi elimizden alıyorsun. CHP iktidara gelince böyle mi olması gerekiyordu”
Baygın, seçim döneminde Tetik’i destekledikleri için büyük pişmanlık yaşadıklarını kaydetti.
Esnaf Tuncer Akkız, orta yolu bulmak için belediyeyle anlaşmak istedikleri vurguladı.
-Partili esnaf isyan etti
CHP’li Başkan Ertuğrul Tetik’e oy verdiğini hatırlatan tuhafiyeci Ayhan Uncu, kararın partinin tabanı ve ilkeleriyle çeliştiğini savundu.
Uncu, seçim döneminde Tetik için çalıştığını ama şimdi pişmanlık duyduğunun altını çizerek, “CHP’li olarak Ankara’daki Bülent Tezcan vekilime sesleniyorum. Bu işi halletsinler. Bu parti için canımı bile veririm, ama partili bir belediye başkanının bizi bu duruma düşürmesi kabul edilemez. İnsanlara oy toplamak için cebine 250 TL koyduğum günleri hatırlıyorum. Başkan, elini vicdanına koysun” diye konuştu.
-Şehit ailesi mağdur
Rahmanlar Mahallesi’nde çay ocağı işleten ve şehit yakını olduğunu kaydeden Fatma Acar ise, “11 yıllık kiracıyız ve işimizi kaybetmekle karşı karşıyayız. Bize 15 gün süre tanındı. Bu vatan için iki şehit verdik, ama şimdi tutup dışarı atılıyor gibiyiz. Sorunlarımız konuşularak çözülebilir; bu şekilde yapılan dayatmalarla kimse kazanamaz” diyerek duygularını dile getirdi.
-Belediyenin görevi halka hizmet etmek
Esnaflar, iş yerlerini boşaltmaya zorlanmalarının kendilerini hem ekonomik hem de psikolojik olarak yıprattığına dikkat çekti. Belediyenin halka hizmet etmek olduğunu anlatan esnaflar, Başkan Tetik’ten bir an önce geri adım atmasını istedi.
Kararın uygulanması halinde, 450 esnafın ve ailelerinin mağduriyetinin, şehirde sosyal ve ekonomik bir kriz doğuracağından endişe duyuluyor.