GÜNAY PABUŞÇU (ÖZEL HABER)- Geçtiğimiz yıl Almanya’dan yurda kesin dönüş yaparak memleketi Kuyucak'ta yaşamaya başlayan 63 yaşındaki Hüseyin Yıldırım, idrar yanması şikayetiyle Nazilli Özel Referans Hastanesi'ne başvurdu. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Göksel Ayköse tarafından yapılan tetkiklerde, Yıldırım'ın vücudunda 28 santimetre uzunluğunda kateter teli ve kateterin ucunda oluşan 5 santimetre çapında bir taş kütlesi tespit edildi.
Ameliyatla çıkartıldı
Doktordan aldığı haberle hayatının şokunu yaşayan talihsiz adam, kateter telinin 2015'te Almanya’da geçirdiği böbrek ameliyatı esnasında takıldığını öğrendi.
Yıllarca vücudunda unutulmuş kateter teliyle yaşayan Yıldırım, Üroloji Uzmanı Op. Dr. Göksel Ayköse'nin dikkati sayesinde tekrar sağlığına kavuştu. Kateter teli ve ucunda bulunan taş kütlesi gerçekleştirilen ameliyat sonucu çıkarıldı.
Böbreğe ciddi şekilde zarar vermiş
Yıldırım’ın 15 gün önce idrar yapamama ve kanama şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ifade eden Op. Dr. Göksel Ayköse, Havadis Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şunları söyledi;“ Yaptığımız tetkiklerde, hastamızın böbreği ile idrar kesesi arasında önceki bir ameliyat sırasında koyulan bir kateterin olduğu ve bu kateterin 5 yıldır hastanın içinde bulunduğu tespit ettik. Kateterin mesane içindeki ucunda büyükçe bir taş oluştuğunu gördük. Böbreğe ciddi zarar vermiş ve yaklaşık 4,5-5 santimetre ana taş kitlesi oluşturmuş."
Kateterden habersiz yaşamış
Hastanın Almanya’da uzun bir tedavi süreci geçirdiğini aktaran Ayköse, Yıldırım'ın Almanya’daki tedavisinde kateterin vücuduna takıldığını bilmediğini ve 5 yıl boyunca kateterden habersiz yaşadığını ifade etti.
Hastalığın daha tehlikeli boyutlara ulaşmadan zamanında müdahale ettikleri kaydeden Ayköse, uygulanan tedavi yöntemini hakkında şu ifadeleri kullandı; "Zamanla kateterler idrar üzerindeki maddeleri kendi bünyelerinde barındırarak taş haline gelirler. Bu tip durumlarda açık cerrahi tedavisi daha güvenlidir. Mesaneyi açarak hem bu taşı hem de eş zamanlı olarak kateterin tamamını çıkardık. Hastamızı 2 gün misafir ettikten sonra evine uğurladık. Şu an oldukça sağlıklı, idrarla ilgili bir sorunu kalmadı.”
"Kateterinin 1 ay sonra sökülmesi gerekiyor"
Bu kadar gecikmiş bir kateterle ilk kez karşılaştığını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Göksel Ayköse, “Kateterinin, olağan tedavi sürecinde 1 ay sonra sökülmesi gerekiyor. 18 yıllık bir hekimim ve ilk defa karşılaşıyorum. Herkes gibi ben de şok oldum. Hem kateteri hem de taşı çıkararak kariyerimde ilkleri yaşadım ve gurur duydum” diye konuştu.
"Sağlığıma Türkiye’de kavuştuğum için çok mutluyum"
2012 yılından bu yana böbrek rahatsızlığı yaşadığını anlatan Yıldırım, yurtdışında yapılan tedavilerden herhangi bir sonuç alamadığı söyledi. Vücudundan çıkan teli gördüğünde şaşkınlığını gizleyemediğini belirten Hüseyin Yıldırım, "Kateterin son tedavide takıldığını bilmiyordum. Ayrıca bu kadar büyük bir taşın içimde varlığından haberdar olmamam çok ilginç. Ağrı veya acı hissetmedim, sadece idrar yanması şikayetim vardı. Doktor bey, durumu izah edince çok şaşırdım. Ameliyatla alınmaları gerektiğini söylediler, kabul ettim. Ameliyatım çok şükür başarılı geçti. Sonuç mükemmel, hiçbir sorunum yok. Türk doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sağlığıma Türkiye’de kavuştuğum için çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.
Hasta Yıldırım’ın eşi Ayşegül Yıldırım(51) ise eşinin dayanıklı bir bünyesi olduğunu belirterek, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara ve ilgilerinden dolayı hastane yönetimine teşekkür etti.