Kuşadası Belediyesi, Camikebir Mahallesi'nde bulunan mevcut belediye hizmet binası ile Hanım Cami'nden başlayarak İnönü Bulvarı'na kadar uzanan 18 bin 841 metrekarelik alana kent meydanı yapmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda proje hazırlandı. Bünyesinde yeşil alan, ticari üniteler, otopark, amfi tiyatro, çocuk parkı ve kent sofrası gibi alanları barındıran projenin detayları bugün Erkan Yücel Sahnesi'nde düzenlenen bir toplantıyla Kuşadalılarla paylaşıldı. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.
7 BİN 711 METREKARE YEŞİL ALAN
Kuşadası Kent Meydanı projesinin detayları ile ilgili olarak bilgi veren Kent Estetik Kurulu Üyesi Mimar Ali Genç, "Toplam 18 bin 841 metrekarelik bir proje alanına sahip olan Kuşadası Kent Meydanı projemiz 7 bin 711 metrekarelik yeşil alan, 8 bin 152 metrekarelik sert zemin alan, 523 metrekarelik ahşap deck alanı, 297 metrekarelik amfi alanı, 1420 metrekarelik ticari alan, 13 bin 650 metrekarelik otopark alanı ile 660 metrekarelik saçak alanından oluşuyor. Projemizin omurgasını mevcut yeşil alanlar oluşturdu. Dutlu Park olarak anılan Yunus Emre Parkımız 'Bahçe' adıyla aynen korunacak ve yeşil alan miktarı daha da artırılacak" dedi.
'RESMİ TÖRENLER MEYDANDA YAPILACAK'
Hanım Cami'inden başlayarak İnönü Bulvarı'na kadar uzanacak olan meydanın dört ayrı bölümden oluşacağını ifade eden Mimar Ali Genç, "Projemizde iki ayrı meydan yer alıyor. İlk meydan mevcut belediye hizmet binasının bulunduğu alan ile Yunus Emre Parkı arasında yer alacak. Bu meydanın batı cephesinde kamusal veya özel girişimlerin kullanabileceği ticaret ve ofis alanları bulunacak. Atatürk Heykeli'nin yer alacağı bu meydan resmi törenlere imkan tanırken, heykel çevresindeki kentsel düzenleme ile günlük hayatta mola alanı haline gelecek" ifadelerini kullandı.
KENT SOFRASI, ÇOCUK PARKI VE AMFİ TİYATRO
Meyve ağaçlarıyla tanımlanan Yunus Emre Parkı'nın projenin ikinci bölümü olarak 'bahçe' alanı adıyla korunacağını belirten Mimar Ali Genç şöyle konuştu: "Meyve ağaçlarının arasından ilerleyen yaya rotası, kentsel buluşma alanı olarak da kullanılabilecek, düşük yoğunluklu alternatif etkinliklere mekan sağlayacak. Meyve ağaçlarının arasındaki alanda sabit bir kent sofrası ve tamamen doğal malzemelerden oluşacak bir çocuk parkı bulunacak. Alanın çevresi ile bağlantısının daha sınırlı olduğu üçüncü bölüm, yeşil alan ve ticari yapı ile çevrelenerek, kendi içinde korunaklı ve tanımlı bir meydan olarak işlev gösterecek. Bu alanda bir taraftan farklı etkinliklerde kullanılabilecek, bir taraftan da günlük hayatta bir mola alanı işlevi görecek ahşap basamaklardan oluşan bir amfi tiyatro yer alacak. Amfi, bir yandan da otopark girişinin üzerine doğru uzayarak otopark girişinin görsel ve fiziksel kalitesine katkıda bulunacak. Projenin dördüncü bölümü ise 'Avlu' olarak adlandırılan bölümden oluşacak. Mevcut Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Parkı bu alana doğru genişletilerek anıt ve heykeller tamir edilerek yeniden yerleştirilecek. Otopark girişi bu alandan alınarak alan boyunca taşıt trafiği önlenecek" dedi.
'YAŞAYAN BİR MEKAN OLACAK'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, projenin mevcut yeşil alan miktarını ve yaya yollarını arttıracağını belirterek, "Dünyadaki modern turizm kentlerine baktığınızda ne kadar çok yaya alanına sahipse o kadar çok turizm kenti olma kimliğine sahip olduğunu görürsünüz. Kuşadası Kent Meydanı'nda barındıracağı yaya yolları alanları ile yaşayan bir mekan haline gelecek ve kentimize büyük bir değer katacak. Meydanımız, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projeler içerisinde beni en çok heyecanlandıranı. En kısa süre içerisinde imalat çalışmalarına başlayacak olduğumuz meydanımızı 2023 yılının turizm sezonuna kadar tamamlayarak Kuşadası'na kazandırmayı hedefliyoruz. Modern bir turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kuşadamızın önemli bir ihtiyacını daha giderecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bizlere inanarak destek olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.