KURAKLIĞIN BOYUTU KORKUTUYOR

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, bir an önce vahşi sulamadan vazgeçilmesi ve damlama sulama sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, kuraklığın devam etmesi halinde Aydın’ı daha zorlu günlerin beklediğini belirtti.

GÜNAY PABUŞÇU-TVDEN’de katıldığı programda Aydın’daki kuraklık ve çiftçilerin yaşadığı sorunları aktaran Gazeteci Mehmet Ali Cintosun’un başlattığı ‘su seferberliği’nin  yankıları sürüyor.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Aydın’ın kuraklık sorununa dikkat çekti.
Bir an önce vahşi sulamadan vazgeçilmesi ve damlama sulama sistemine  geçilmesi gerektiğini vurgulayan İzgü, kuraklığın devam etmesi halinde Aydın’ı daha zorlu günlerin beklediğini belirtti.

Sulama planlamalarında uzun ömürlü programların hazırlanmasını tavsiye eden İzgü, “10 yıllık planlamalarla, kuraklık olacakmış gibi hareket edilmeli. Devletimizin planları ve destekleri de bu yönde olmalı” diye konuştu.

“Devletimizin rezervleri bu kadarına elverişli”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çiftçilere tav suyu dahil maksimum 2 su verilebileceğini hatırlatan İzgü, “Devletin rezervlerinde bulunan su miktarı bu kadarına elverişli. Daha fazla verme şansları yok. İlkbahar yağışlarından umudumuzu kesmedik. İnşallah önümüzdeki günlerde yağış bekliyoruz. Menderes kurudu, dereler, çaylar kurudu, yağışa çok ihtiyacımız var. Bizim bölgedeki barajların doluluk oranlarına göre sulama planlanıyor” dedi.

İzgü, geçen sene yüzde 90 oranında doluluk oranına sahip Kemer Barajı’nın yüzde 55’e, yüzde 35-40 doluluk aralığındaki Adıgüzel Barajı’nın yüzde 22’ye, Çine Barajı’nın ise şu an yüzde 25 doluluk oranına sahip olduğunu söyledi.

“500 bin dönüm araziye hiç su verilemeyecek”
Çivril Barajı’nda büyük bir sorun yaşandığına dikkat çeken İzgü, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Baraj gölü çok yetersiz durumda. Adıgüzel Barajı’nı da besleyen  Çivril Barajı’dır. Hatta barajlardaki su azlığından dolayı bu bölgedeki 500 bin dönüm araziye hiç su verilmeyeceği söylendi.” 

“Bölgenin insanının yönetmesi daha güzel olur”
Devlet Su İşleri(DSİ) bünyesindeki sulama birliklerinin devlet tarafından atanan müdürlerle yönetilmesini doğru bulmadıklarını hatırlatan İzgü, “Sulama Birlikleri aynı sistemle çalışmalarına devam ediyor. Önceden çiftçinin seçimiyle müdürler belirlenirdi, şimdi ise atamayla yönetiliyor. Biz açıkçası bunu tavsiye etmiyoruz. Bölgenin insanının yönetmesi daha güzel olur” ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri