Mahallelerin öne çıkan doğal ve kültürel güzelliklerinin tanıtılması, düzenlendiği noktalara ekonomik kalkınma sağlaması hedefleniyor. Serçin’in yılanbalığı ve Bafa Gölü, Beşparmak Dağları (Latmos)’nın tarihi 8 bin yıl öncesine dayanan kaya resimleri, Çavdar’ın bal ve küneri, Güllübahçe’nin Priene Antik Kenti düzenlenecek şenlik ve festivallerin başrolünde olacak.Söke Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikler 5 Nisan Pazar günü Serçin Yılanbalığı Şenliği ile başlayacak. 19 Nisan’da Latmos (Karakaya) Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği, 3 Mayıs’ta Çavdar’da Bal ve Küner Şenliği, 16-17 Mayıs’ta ise Güllübahçe Priene Kültür Festivali gerçekleştirilecek.Şimdiden düzenleneceği Serçin, Karakaya, Çavdar ve Güllübahçe’de heyecan yaratan şenlikler ile ilgili olarak Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “İlçemizin ulusal ve uluslararası tanıtımı açısından önemli olan şenlik ve festivallerimizi önemsiyoruz. Şenlik ve festivallerin yöre halkımızın bir araya gelmesi, yanı başındaki doğal, tarihi ve kültürel güzellikleri tanıması, düzenlendiği yeni mahallelerimize ekonomik anlamda da katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Programımızı belirledik. Keyifli geçeceğine inandığımız şenlik ve festivallere başta tüm Söke halkımız olmak üzere herkesi bekliyoruz” dedi.
“YILAN BALIĞI İÇİN İLK BÜYÜK ETKİNLİK”
Türkiye’de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren, mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çeken yılan balıkları için Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin Köyünde şenlik yapılacak. Ege’nin bir kıyısıyken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlarla göl haline gelen, günümüzde kirlilik sorununu aşmak için geniş kapsamlı projelerin yürütüldüğü Bafa Gölü; sayıları her geçen gün azalan yılan balıklarına da ev sahipliği yapıyor. Besin değeri yüksek olan çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği, bilinen Yılan Balığı avının yanı sıra gölden avlanan kefal ve çipura başta olmak üzere çeşitli balık türlerini yakalayarak geçimlerine katkı yapan Serçin’de yapılacak olan yılan Balığı Şenliği yörede büyük ilgi çekecek.
“KAYA RESİMLERİ İÇİN ŞENLİK YELPAZESİ BÜYÜDÜ”
Mitolojik öykülerinin zenginliği, üzerinde barındırdığı 8 bin yıl öncesine ait kaya resimlerinin bulunduğu Latmos (Beşparmak Dağı)’un bu kültür zenginliğine dikkat çekmek için bu yıl 7.’si düzenlenen şenlik, içerik olarak geçmiş yıllara göre daha da zenginleştirildi.
“ÇAVDAR’A BAL VE KÜNER FESTİVALİ”
Aydın’ın en büyük bal üreticisine sahip olmasına rağmen bu güne kadar ürettiği organik çam balının tanıtımını yeterlince yapılamamasının sıkıntısını yaşayan Sökeli bal üreticilerinin sesi ilk kez düzenlenen Bal ve Küner şenliği ile duyurulacak. Geçimlerinin büyük bölümü arıcılık ve küner olarak bilinen çam fıstığı ile sağlayan Çavdar’ın bal ve küneri şenlik ile tanıtılacak.
“PRİENE FESTİVALİ YENİDEN”
Priene de geçmiş yıllarda yapılan geleneksel festival uzun bir aradan sonra Söke Belediyesince yeniden hayata geçiriliyor. Antik Priene Kenti’nin tanıtımının yapılmasının yanı sıra antik kentin bulunduğu Güllübahçe’ye de uzun bir aradan sonra festivalle sosyal ve ekonomik canlılık yaşatılmasını amaçlanıyor.