“Konut almak isteyen ve konut yapan firmalarımızla ilgili müjdemiz var” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birinci pakette, ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İkinci pakette, konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılıp döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası’na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar için bu paketten yararlanılabilecek. Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Üçüncü pakette, Mayıs ayı başı itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık bir kaynak ayrıldı. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren inşaat şirketleri, belli rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek” ifadelerine yer vermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'müjde' diye duyurduğu konut kredisi indiriminden sonra ev fiyatlarında yaşanan son durumu Nazilli Müteahhitler Derneği Başkanı Remzi Erdemci değerlendirdi.
“Fiyatlar yükselse de satış olmadıktan sonra bir anlamı yok”
Konut kredisi paketini eleştiren Erdemci, “Vatandaş 1 milyon liralık kredi çektiğinde 14 bin lira aylık ödemesi var. Çalışan öğretmen çift bu paketten yararlanmak isteseler ve 16 bin lira maaş alsalar, bu ödemeyi yaptıklarında o ay nasıl geçinecekler? Hadi diyelim ki 2 milyon kredi çekti. Bugün hangi müteahhit 2 milyonu net gösterebilir ki? O yüzden bu paket bizim için çıkarılmış bir paket değil. Şimdi bu fiyatların üzerine fazla para koysan da, satamıyorsun ki, değişen bir şey yok” diye konuştu.
“Paket TOKİ için çıkarıldı”
Konut kredi paketinin TOKİ için çıkarıldığının altını çizen Erdemci, “TOKİ’nin satış rakamları belli. TOKİ arsa parasından, kentsel dönüşüm ücretleri gibi birçok ödemeden muaf. Vergisi yok ve giderleri az. Biz bugün bir projeye başladığımızda en aşağı 250-300 bin lira arsa payını ekliyoruz. 50 daire yaptığımızda 25 daireyi ev sahibine veriyoruz. Arsa payı çok yüksek” dedi.
Demir ve beton fiyatlarında fahiş artış
Demir ve beton fiyatlarında yaşanan fahiş artışları rakamları ile birlikte ortaya koyan Erdemci, şunları söyledi:
2021 yılının Ocak ayında bir tır demiri 131 bin liraya indiriyorduk. Ben kendi villalarıma 364 ton demiri 1 milyon 710 bin liraya aldım. Şu anda aynı demire 5 milyon 900 bin lira para ödüyorum. 2021 yılının Mart ayında 4 bin metreküp betonu 880 bin lira ödedim. Bugün 4 bin metreküp betona 4 milyon 400 bin lira ödüyorum. İnşaatta 96 kalem var, iki kalemde 8 milyon lira oynuyor. Ben bugün 16 tane villa yaptım. O parayla bugün 8 tane villayı zor yapıyorum. Benim 8 villam bir yılda eridi, gitti” ifadelerini kullandı.
Erdemci, Türkiye’deki fakir, orta sınıf ve zengin sınıfının dönüşüme uğradığını, orta sınıfın da fakirleştiğini, zenginin ise daha zengin olduğunu sözlerine ekledi.
“Nazilli’de faal olan 14 müteahhit var”
Nazilli’de 500’ün üzerinde müteahhidin bulunduğu ancak bunlardan 14’ünün faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Erdemci, “Beton döken 5 müteahhit var. Bugün Zafer Mahallesi’nde satılık daire yok. 1,5 milyon liraya nasıl daire satılacak? Bir öğretmen 8 bin lira maaş alsa, 750 bin lira kredi çekse, 11 bin lira ödeme yapması gerekiyor. Öğretmen bu ödemeyi nasıl yapabilecek?” açıklamasında bulundu.
Remzi Erdemci, Türkiye’de en riskli iş grubuna mensup olduklarını ve inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini ifade etti.