İYİ Parti’li Sezgin’den Res’ler için soru önergesi

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi arasında yer alan ve verimli tarımsal arazileri ve doğal güzellikleri içinde barındıran alana yapılacak rüzgar enerjisini meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi arasında yer alan ve verimli tarımsal arazileri, doğal güzellikleri ve 5 bin yıllık tarihi kalıntıları barındıran 33 kilometrelik alana 30 adet  rüzgâr enerji santrali (RES) yapılmak üzere bir şirkete ön lisans verildiğinin basına yansıdığını dile getirdi.

Milletvekili Sezgin, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Doğa tahribatına ve ekonomik zarara dikkat çekti

RES’lerin yapılacağı bölgelerin, Latmos Dağları’nda madencilik faaliyetlerinin tahribatından kurtulabilmiş en bakir bölgelerde yer aldığını belirten Milletvekili Sezgin, şunları kaydetti:

 “Bölgede yoğun bir şekilde fıstık çamı yetiştiriciliği, arıcılık, zeytincilik gibi katma değeri yüksek tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Uzmanlar, canlı bir yaban hayatı bulunan, yoğun ormanlık alanlarla kaplı olan, endemik bitkiler başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu bölgede bu kadar yoğun RES yatırımları yapılması halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat oluşacağını belirtmektedir. Ayrıca bölge halkı, ekonomik ve sosyal olarak çok büyük zarara uğrayacaktır.

“Bölge halkı karşı çıkmıştır”

Milletvekili Sezgin, “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) yönetmeliği kapsamında Aydın ve Muğla’da gerçekleştirilen halkın katılımı toplantılarında bölge halkının, RES’lerin yapılmasına net bir şekilde karşı çıkmış ve çekincelerini dile getirmiştir. Doğal hayatın büyük zarar göreceği, tarihsel ve kültürel değerlerin büyük tahribata uğrayacağı vurgulanmıştır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Sezgin, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1) 30 adet RES yatırımı projesine göre bölgede kaç metrekarelik alanda toplam kaç ağaç

kesilmesi planlanmaktadır?

2) Halkın rızası olmamasına rağmen bölgedeki RES yatırımlarına devam edilecek midir?

3) Jeotermal enerji santrali (JES) ÇED süreçlerindeki halkın katılımı toplantılarında

olduğu gibi, halkın itirazlarına rağmen yatırımlar devam edecekse, bu toplantılar neden

yapılmaktadır?

4) Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerel halkın itirazları ile doğal varlıklar ve ekonomik

faaliyetler üzerindeki bariz tahribat riski neden dikkate alınmamaktadır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri