İYİ Partili Karakaş Aydın tarımına çözüm sundu

10. Aydın Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nı ziyaret eden İYİ Parti Aydın Milletvekili Adayı Ömer Karakaş, “Aydın’daki tarım ürünlerinin tanıtımı için büyük çaba sarf eden odalar yalnız bırakılmış. Biz seçimden sonra ciddi lobi faaliyetleri ile yöresel ürünleri markalaştıracağız” dedi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda tarım sektörünün önemli isimleriyle bir araya gelen İYİ Parti Aydın Milletvekili Adayı Ömer Karakaş, önemli açıklamalarda bulundu.

Aydın'ın önemli tarım bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Karakaş, siyasi partilerin ve milletvekillerinin bir araya gelerek ciddi lobi faaliyetleri ile tarımı desteklemeleri gerektiğinin altını çizdi.

LOBİ FAALİYETİ BAŞLATACAĞIZ

Karakaş, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Biz burada ürettiğimiz ürünlerin tanıtılması ve patentinin markalaşması noktasında biraz zayıf kaldığımız için bizim ürettiğimiz ürünler diğer bölgelere mal olmuş durumda. Hem Ticaret Odasının, hem de Ticaret Borsasının bu konuda çok ciddi çalışmaları var. Maalesef bugüne kadar siyasilerimiz arkadaşları yalnız bırakmışlar. İnşallah biz seçimlerden sonra Aydın'da yöresel ürünlerimizin markalaşması noktasında hem ulusalda hem de uluslararasında Aydın ürünü olarak tanıtılması noktasında ciddi bir lobi faaliyeti başlatacağız. Bütün siyasi partiler ve milletvekili arkadaşlarımızın bir araya gelip buna destekte olması lazım" diye konuştu.

JEOTERMALİ TARIM VE ISITMADA KULLANMAMIZ LAZIM

Aydın'ın jeotermal gibi bir hazinesi olduğuna vurgu yapan Karakaş, "Jeotermalimiz var, Aydın için büyük bir nimet. Ancak jeotermal sadece ve sadece elektrik üretiminde kullanılıyor. Baktığınızda 2021 verilerle jeotermalden üretilen elektriğin yaklaşık 1 milyar dolar gibi bir katma değeri var. Ama incirimizin 350 milyon dolar. Jeotermalin Aydın'a elektrik üretimi dışında pek bir faydası yok. Ancak biz jeotermali tarımda da ısıtmada da kullanmamız lazım. Bununla ilgili de yasal düzenlemeleri yapıp özellikle jeotermalinnseralarınızda kullanımını sağlamamız lazım. Bu vesileyle de diğer illerdeki seralara göre çok daha avantajlı pozisyona düşeceğiz" dedi.

ELİMİZDEKİ CEHVERİ KULLANAMIYORUZ

Jeotermal kaynakların sadece elektrik üretiminde kullanıldığını ve denetlenmemesi nedeniyle çok ciddi zararlarının olduğunu belirten Karakaş, "Toprağa zarar veriyor. Çevreye zarar veriyor. Suya zarar veriyor. Baktığınız zaman Aydın'a bir katma değeri olmamakla beraber zararını Aydın görüyor. Bu tarımsal üretimi de çok olumsuz yönde etkiliyor. Bir de bu jeotermal de yasal düzenlemeler yapılıp seralarda kullanımının dışında evlerimizdeki ısıtmada kullanmamız çok faydalı olacaktır. Onun da önünü açıp onunla ilgili de çalışmalar yapmamız lazım. Doğalgazın dörtte bir maliyetinde biz jeotermalle ısıtma sağlayabiliriz. Elimizde Allah'ın verdiği önemli bir cevher var ama biz bunu yeterince kullanamıyoruz" şekilde konuştu.

GELECEKTE KURAKLIK SÖZ KONUSU OLABİLİR

Tarımın planlanmadığını belirten Karakaş, "Tarımın planının yapılmadığını gördüm. Aydın Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü bünyesinde 8 tane barajımız var. Bunun 7 tanesi Aydın sınırları içerisinde Adıgüzel barajımız, Denizli'de. Bu barajlardaki su doluluk oranı istenildiği seviyede değil. Gelecekte kuraklık söz konusu da olacak gibi görünüyor. Burada tarımın doğru planlanıp, doğru ürünün ekilmesinin yanında bizim öncelikli olarak sulama ve kuraklıkla ilgili problemimizi çözmek adına açık şebekelerimizin kapalı devre sistemine alınıp Adıgüzel barajından çıkıp suyumuz Söke ovasına gelene kadar açık şebeke olunca ciddi su kayıpları oluyor. Hata bölünmeler oluyor sularda. Oysa kapalı devre şebeke sistemine geçilirse bu ortadan kalkmış olur. Şebekelerdeki o buharlaşmalardan kaynaklı su kaybı önlenmiş olur" dedi.

AYDIN'DA HAYVANCILIK BİTME NOKTASINA GELDİ

Artan maliyetler nedeniyle Aydın’da tarım ve hayvancılıkta sıkıntılar yaşandığını belirten Karakaş, gübre ve tohum fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Artık insanların tohumu toprağa atarken çok iyi hesap kitap yapmak zorunda kaldığını dile getiren Karakaş, hayvancılıkta ise yem maliyetlerinin yüksek olduğunu aktardı. Buna rağmen süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticilerin süt hayvanlarını kesip bu işten kurtulma noktasına geldiğini ifade eden milletvekili adayı Karakaş, süt hayvancılığının Aydın’da bitmek üzere olduğunu söyledi. Aydın’ın yöresel ürünlerinin markalaştırılması gerektiğinin altını çizen Karakaş, “Nasıl Karadenizliler lobi yapıp fındık fiyatlarının yüksek olmasını belirlerken biz Aydınlılar olarak incirimizi, kestanemiz, çileğimiz, çamfıstığımızı değerlendirmemiz lazım. Biz siyasiler, üreticinin önünü açmamız lazım. Hem çıkan yasalarla hem de diğer platformlarda desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri