MEHMET ALİ CİNTOSUN - "Beyaz Altın" olarak nitelendirilen Türkiye’nin ihracatında lokomotif sektörler tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana ham maddesi olan pamuk ile ilgili en önemli uluslararası organizasyonların başında gelen Dünya Pamuk Araştırma Konferansı 2020 yılında İzmir’de gerçekleştirilecek. Organizasyon öncesi konferans hazırlıklarını sürdüren ICAC-Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi temsilcileri, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etti.
ICAC İcra direktörü Kai Hughes ve Teknik Bilgiler Bölümü Başkanı Dr. Keshav Kranthi, enstitünün çalışma tarzı hakkında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek'ten bilgi aldı. ICAC temsilcilerini, labaratuarlara gezdiren enstitü yetkilileri yerli tohum hakkında da bilgiler verdi.
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin 2020'de düzenleyeceği Dünya Pamuk Araştırma Konferansı'yla ilgili bilgiler veren ICAC İcra direktörü Kai Hughes, "Komite olarak dünyanın her yer yerinde çalışmalarımızı sürdüyoruz. 2020 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde konferansımızı gerçekleştireceğiz." dedi.
ICAC Teknik Bilgiler Bölümü Başkanı Hindistanlı Dr. Keshav Kranthi, Havadis Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin genetiği değiştirilmemiş pamuk üreten tek ülke olma özelliği taşıdığını ifade eden Kranthi, " Pamuk verimliliklere baktığımız zaman Türkiye dünya da ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin şöyle bir özelliği de var, genetiği değiştirilmemiş pamuk üreten tek ülke olduğu için bu alanda dünya da ilk sırada yer alıyor.Şunu söyleyeyim, genetiği değiştirilmemiş pamuk konusunda ki şeye baktığımız zaman Türkiye hem verimlilik anlamında hemde kalite anlamında dünya da en üst sırada, bunun tartışması bile yapılamaz." diye konuştu.