Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi arasında yer alan ve Latmos olarak bilinen bölgede 30’un üzerinde rüzgâr enerjisi santrali (RES) yapılmak üzere bir şirkete önlisans verildiğine ilişkin Aydın Milletvekili Sezgin’in hazırladığı soru önergesine, Bakan Dönmez’den gelen yanıtta, “Alanın tamamı RES yatırımı için kullanılmayacak.” ifadeleri kullanıldı.
Aydın Sezgin önergesinde “RES’lerin yapılacağı Latmos Dağları, madencilik faaliyetlerinin tahribatından kurtulabilmiş en bakir bölgelerde yer almaktadır. Bölgede yoğun bir şekilde fıstık çamı yetiştiriciliği, arıcılık, zeytincilik gibi katma değeri yüksek tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Uzmanlar, canlı bir yaban hayatı bulunan, yoğun ormanlık alanlarla kaplı olan, endemik bitkiler başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu bölgede bu kadar yoğun RES yatırımları yapılması halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat oluşacağını belirtmektedir. Ayrıca bölge halkı, ekonomik ve sosyal olarak çok büyük zarara uğrayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.
Aydın Sezgin’den Enerji Bakanına: Karpuzlu’daki RES projelerinin takipçisi olacağım
30 adet RES yatırımı projesine göre bölgede kaç metrekarelik alanda toplam kaç ağaç kesilmesinin planlandığını soran Sezgin’e Bakan Dönmez’in yanıtında, kesilecek olan ağaçların sayısı belirtilmedi. Dönmez, “Alanın tamamı RES yatırımı için kullanılmayacak.” ifadeleriyle yetindi.
Enerji Bakanı Dönmez, Sezgin’in “Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerel halkın itirazları ile doğal varlıklar ve ekonomik faaliyetler üzerindeki bariz tahribat riski neden dikkate alınmamaktadır?” sorusunu ise yanıtsız bırakarak, “Çevre Bakanlığı’na sorun” yanıtını verdi.
İYİ Partili Sezgin, bölgede yapılacak RES yatırımlarını yakından takip etmeye devam edeceğini belirterek, “Halkın rızası olmamasına rağmen yapılan RES yatırımlarının takipçisi olacağım” şeklinde konuştu.