Osmanlı arşivlerinde Aydın Livası, Kestel Nahiyesi, “Ezine Pazarı Hamamı” olarak geçen, Altıntaş Mahallesi'nde bulunan ve yok olmaya yüz tutmuş yapısıyla dikkat çeken Dokuzun Hamamı, uzun zamandır gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Yapının içerisinde bulunan kültürel varlıkların araştırmaları neticesinde hamamın geç Roma ya da erken Bizans dönemine ait olabileceği değerlendiriliyor.
“Restorasyon yapılmazsa yapı göçebilir”
Dokuzun Hamamı hakkında yeni açıklamalarda bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız, “Belediye tahsis yapıldıktan sonra bizim başkanlığımızca orada kazı yapılacak. Ama biz restorasyon yapılma şartıyla kazı yapacağımızı bildirdik. Restorasyon yapılmazsa yapı göçebilir. Bizim bakanlığımızla ilgili orası için bir tasarrufumuz şu an için yok.” ifadelerini kullandı.
Dokuzun Hamamı’nın tarihçesi nedir?
Nazilli’de, Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan tek hamam örneği olma özelliğini taşıyan Dokuzun Hamamı’nın 50 yıl önce kapatıldığı öğrenildi. 2012 yılında Altıntaş Mahalle Muhtarı Şükrü Ustaoğlu’nun girişimleri sonucunda İl Genel Meclisi üyelerinin imzalarıyla hamamın turizme kazandırılması için önerge verilmişti. Bunun üzerine kurulan komisyon, tarihi yapıyı yerinde incelemiş ve dönemin İl Genel Meclisi'ne sunmuştu. Çalışmaların ardından tam 8 yıl geçti. Hiçbir önlem ve korumaya alınmayan tarihi hamam, günden güne yok oluyor. Taşınmaz kültür varlıkları arasında yer alan bu eser, harabe haline gelmiş görüntüsüyle de üzüntü yaratıyor.