Didim Ticaret Odası Kültür Merkezindeki konferansa Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, Didim İlçe Jandarma Komutanı Tuncay Akgün, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Didim İlçe Tarım Müdür Halis Yaşar ile çok sayıda kamu kurumun temsilcileri ile oda üyeleri ve çiftçiler katıldı.
“MARKA İLE BİRLİKTE GELİR DE ARTACAK”
Toplantıda ilk konuşan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir Didim’de zeytinciliğin var olduğunu ve Tarım Bakanlığını destekleriyle daha da ilerlediğini belirterek “Zeytinciliğin gelişmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yaptık. Bu kapsamda Didim’de Zeytin Festivalini başlattık. Odamızda ayrıca 2 proje daha yürüttük. Bunlar yeşil kuşak projesi ile zeytinciliğin markalaşması. Bizler yurt içi ve yurt dışı fuarlarında zeytinciliğin gelişmesi ve markalaşmasının artması için bu konferansı düzenledik” dedi.
Markalaşmanın artmasıyla birlikte ailelerin gelirinin artacağını, geçim kaynaklarının sağlıklı olacağını belirten Gökdemir Marka konusunda KOSGEB ve benzeri kamu kurumlarının da destekler verdiğini ifade etti.
Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım ise konuşmasında Türkiye’den sadece Didim Ziraat Odasının yer aldığı RECOMED’de (Akdeniz Zeytin şehirleri Birliği) Didim’in önemli bir yeri olduğunu belirterek, Odanın birliğe katılmasında emeği geçen Oda Başkanı Gökdemir’e teşekkür etti. Yıldırım Avrupa’da yaptığı ziyaretlerden edindiği bilgilerden örnekler vererek sürdürdüğü konuşmasında markalaşmış bir zeytinyağını pahalı fiyatlardan satıldığını ifade ederek “Bu yıl hedefimiz Didim’de 30 marka çıkarmaktır” dedi.
“MARKA BASİT BİR ŞEY DEĞİL”
Didim Kaymakamı İskender Yönden ilçede ciddi bir zeytin potansiyeli olduğunu belirterek yapılan üretimin piyasaya girmesinden eksiklik olduğunu söyledi. Kaymakam Yönden Didim’de 3 bin yıl öncesinde dayanan bir zeytin varlığını olduğunu fakat 50 yıllık bir geçmişi olan bir markanın ilçede olmadığını ifade ettiği konuşmasında “Marka kavramının içine girmeliyiz. Marka basit bir şey mi? Zor. Ürettiğimiz zeytinyağını aynı kalite ve standartta yapmak zor ama bunu başarırsak markalaşırız. Üretmek isteyene ciddi destekler veriliyor” dedi.
Ardından konferansa geçildi. Konferansta KOSGEB Aydın Hizmet Merkezi Müdürü Turgut Gözen, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Famil Şamiloğlu ve Patent ve marka vekili Melek Çevik konuşmacı olarak katıldı.
KOSGEB Aydın Hizmet Merkezi Müdürü Turgut Gözen konuşmasında Dünyanın iş yapma potansiyelinin değiştiğini ve yeni kurallara göre oyunun oynandığını belirterek “Bugün kalite ve fırsatları değerlendireceğiz. Biz artık uyandık. Malımızı kaliteli şekilde sunmalıyız. KOSGEB bu noktada destek oluyor. Üretim, pazarlama ve satış konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu tek başınıza da birleşerek de yapabilirsiniz.” diye konuştu.
“MARKA MÜŞTERİ İÇİN DE ÖNEMLİ”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Famil Şamiloğlu markaların işletmeler açısından önemine değinerek “Çok iyi üretim yapıyor olabilirsiniz ama onu tanıtmanız gerekir. Oyunu kurallarına göre oynanması lazım. Marka pazarlama için en etkili yöntem. Marka müşteri için de önemli. Tüm firmalar uzun vadede değer oluşturmak için marka çabası içindeler. Bun nedenle marka değeri bilinmeli.” diyerek markalaşma konusunun gerekliklerine değindi.
Patent ve marka vekili Melek Çevik ise konuşmasında markanın tüketici ayağında ortaya çıkan önemine değinerek markalardaki farkındalıklardan bahsetti.
Konferansın sonunda Oda Başkanı Bahattin Gökdemir konuşmacılara ve konferansa destek olan kurum yetkililerine içerisinde zeytin ve zeytin yağının yer aldığı hediye sepeti verdi.