MİMARİSİ VE CAZİBESİ ZİYARET ETTİRİYOR
Didim'e tatile gelenler, ilçedeki tarihi ve turistik mekanların yanı sıra camilere yoğun ilgi gösteriyor. Tatilciler, gruplar halinde Edirne'nin Selimiye'si diye adlandırılan Didim Merkez Camisi'ni gezerek din görevlilerinden bilgi alıyor. Didim İlçe Müftüsü Mikail Polat, 2008 yılında yapımına başlanıp 2015 yılında hayata geçirilen Didim Merkez Camisi' nin Edirne Selimiye Camisi'nin Didim'e açılan bir kapısı olduğunu söyledi. Camiye ilginin oldukça büyük olduğunu ifade eden Polat, "Farklı ülkelerden gelen ziyaretçiler camimizi ziyaret ederek ilgi gösteriyorlar. Merak ettikleri her şeyi bizden öğrenebiliyorlar. Bu ana kadar yaklaşık 10 bin yerli yabancının uğrak yeri olma özelliğini taşıyor. Camimizi özellikle Almanlar, İngilizler Pakistanlılar ve Japonlar cazibesinden ve mimarisinden dolayı ziyaret ettiklerini söylüyorlar. Bu da bizleri çok mutlu ediyor" dedi.
EZANDAN ETKİLENİYORLAR
Polat, Didim'e tatile gelen yabancıların, cami ziyaretleri sırasında, oradaki ibadeti gördüklerini, caminin manevi atmosferini yaşayıp etkilendiklerini ifade etti. Ezan sesinin de turistler üzerinde çok etkili olduğuna işaret eden Polat, "Turistler arasında ezandan etkilenerek Müslüman olanlar oluyor. Camilerde okunan Kuran'ı dinlerken gözyaşı döken yabancılar olduğu cami görevlilerimiz tarafından fark ediliyor. O manevi duyguyu farklı bir dini inanca sahip oldukları halde tadabiliyorlar" dedi.
8 MİLYARA MAL OLDU
Polat, turistlerin İslam dini ve Müslümanların yaşam tarzı, ibadeti, aile hayatı gibi konulardaki sorularını yanıtladıklarını kaydetti. Didim Merkez Camisi'nin mimari estetik bir yapıda olması ile cazibesinden ötürü dikkati çektiğini belirten Polat, "Mimari estetik bir yapıda olması ile cazibesinden ötürü camimiz ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği camiler arasında yer alıyor. 6 şerefeli 2 minareden oluşan camimizin temeli 2008'de atıldı. Bin 400 metrekaredir.iç ve dışı taş kaplama Edirne Selimiye caminin bugünkü versiyonu. Bu ana kadar yaklaşık 10 bin yerli yabancının uğrak yeri olmuştur" diye konuştu. Şu ana kadar ise 4 yılda 40 yabancı vatandaş müftülüğümüze başvurarak Müslüman oldu. Camimiz 8 milyara mal oldu. Şuan 100 bin lira açığımız var. Halkımızdan destek bekliyoruz" dedi.
İLK 10 CAMİDEN BİRİ
Didim İlçe Müftüsü Mikail Polat, bu caminin Cumhuriyet tarihinden sonra ilk 10'na giren camiler arasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
"Didim Merkez Cami, mimari estetiğe sahip, ihtiyaca cevap verebilecek kapasitededir. Ayrıca bu cami Türk- İslam mimari tarzını temsil edecek, bilhassa yabancıların cami ziyaretlerinde yüz akıyla ve gururla gezdirebileceğimiz Cumhuriyet sonrası ilk 10'na giren camilerimizden biridir. Yapımı sırasında birçok usta ve uzman ellerin katkıları ve hattat ustalarının branşlarını temsil ettiği bir ekip çalışmasının emeği ile bu camimizi halkımızın hizmetine sunduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.’’
BOYACI ÇOCUĞUN ALINTERİ
GELİN KIZIN BİLEZİĞİ
Mikail Polat, Didim halkından birçok vatandaşın alın teriyle camiye bağış yaptıklarını belirtti. Polat "Ayakkabı boyacısının akşama kadar çalışarak 'camiye bağış yapmak istiyorum hocam' diyerek ;yeni gelin kızımızın kendi düğününde takıp da 'Hocam bu bileziklerde benden camiye bağışlıyorum ', gayri müslüm vatandaşın '100 tl de benden olsun' diyerek camimize yaptığı bağışlar ve Tüm didim halkının alın terı ile bu camimizi ilçemize kazandırdık. Didim halkına minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. İlçemizin insanları camilerimize yatıkları bağışlarla bir kez daha duyarlı olduklarını bizlere gösterdiler. Didim halkıyla gurur duyuyoruz. Bu camimizin yapımında Didim halkını çok emeği var "dye konuştu.
Öte yandan, Polat, Ramazan Bayramlarında 300 kişiye iftar yemekleri verdiklerini bildirdi.
YENİ BİR CAMİ ŞART DEDİK
Polat Didim Merkez Camisini Didim'e kazandırmak için çok çaba harcadıklarını söyledi, Didim İlçesi’nde yeni bir cami yapılmasının şart olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu camimizi Didim'e kazandırmak için çok çabalar harcadık. Didim özellikle 2 binli yıllardan itibaren bir cazibe merkezi olmuş, hızlı göç alarak ve yabancıların mülk edinmesiyle nüfusu artmış, emlak ve inşaat sektöründe hızlı artışlar yaşamıştır. Artan göçle birlikte ilçedeki dindarlık seviyesi ve cami cemaat sayısında artış gözlenmiştir. Cami şehrin merkezinde olduğu için her türlü dini aktivite burada icra edilmiştir. Her yerleşim yerinin bir merkezi ve o merkezde görkemli bir Merkez Camisi vardır. Bir Merkez Camisi yoktu. Bu ihtiyaç gün geçtikçe kendini iyice hissettiriyordu. Bu yüzden yeni bir cami Didim'e şart diyerek yola çıktık. Didim’e Anadolu’dan gelen halkın mevcut caminin yıkılarak yerine daha güzel bir cami yapılması taleplerini müftülüğe ileterek ilk işe oradan başladık.
10 BİN METREKARE YER GEREKLİYDİ
İhtiyacın farkında olan müftülük öncelikle cami arsasının mevcut haliyle ki bin 545 metrekare idi, bu iş için yeterli olmadığını, en az 10 bin metrekare yer gerektiğini söyledi.
Daha sonra müftülük olarak mevcut cami arsasının genişletilmesi çalışmalarına başladık. Bir yandan da yaptırılacak cami için projelendirme faaliyetleri sürdürdük. Bu bağlamda Diyanet İşleri Başkanlığı Teknik Hizmetler Müdürlüğü'nden yetkililerle görüştük. Didim’e gelerek incelemelerde bulundular. Kendisin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki tip projelerden ziyade burası için özel bir proje hazırlanmasının daha iyi olacağını, kendilerinin birçok göreve baktıklarını ve eleman eksikliği nedeniyle böyle özgün bir proje çalışması için yeterince zamanlarının olmadığını, ancak bu konuda özel çalışan bazı kişileri tavsiye edebileceklerini söyledik."