Deprem sonrası ilk 72 saat çok önemlidir. Arama kurtarma ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız deprem çantası hayat kurtarabilir. AFAD deprem çantasında olması gerekenler listesini hazırlayarak, durması gereken yerler hakkında da bilgi verdi.
Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Bir afet sonrası temel ihtiyaçlarınıza ulaşmakta zorluk çekebilirsiniz. Yardım ekipleri gelene kadar küçük yaralanmalarınıza müdahale etmeniz gerekebilir. Bu durumlar için afet çantasına kolay ulaşabilir olmalısınız. Depreme hazırlıklı olmak için sadece evinizde değil, iş yerinizde ve okulunuzda da bir afet çantası bulundurmalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan saklamaya dikkat etmelisiniz.
Ailenizde özel gereksinimli bireyler (bebekler, yaşlılar, engelliler) varsa afet çantanızı ona göre hazırlamalısınız. Evcil hayvanınız için gerekli eşyaları da Afet ve Acil Durum Çantasına yerleştirmelisiniz.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına göre deprem çantanızda bulunması gerekenler;
Afet ve Acil Durum Çantasının İçerisinde Neler Olmalı?
Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
Önemli belge fotokopileri
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Giyecekler
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
Su (Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.)
Hijyen malzemeleri
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
Diğer malzemeler
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)