GÜNAY PABUŞÇU- Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetler, çiftçiyi nefessiz bırakıyor.
Aralık ayında tarlasına buğday, arpa ve yulaf eken Nazillili çiftçiler de girdi maliyetleri altında eziliyor. Buğdayın en kalitesini 2,5 liradan satan üretici, tohumunu ise bu yıl 5 liradan aldı. Maliyetinin üç lirayı geçmesi öngörülen buğdayın, ekmeğin de fiyatını artırması bekleniyor. Üre gübresinin fiyatı bin lirayı geçerken, 12 lirayı bulan mazot fiyatı üreticinin kabusu olmaya devam ediyor.
Doların düşmesiyle akaryakıtta indirim bekleyen çiftçi, gübre fiyatlarında ithalata bağımlı olmaktan kurtulmak istiyor.
Hükümetin üreticiyi teşvik edecek tarım politikalarına imza atmaması ise, gün geçtikçe çiftçiyi tarımdan uzaklaştırıyor. Çiftçi ürettiği ürünün Toprak Mahsulleri Ofisi’nden alınıp alınmayacağını ya da ne kadar kazanacağını bilemeden emek sarf ediyor.
Öte yandan Menderes Havzası’nda önümüzdeki yıl tarım arazilerinin yarısına su verilmeme kararı alınması da, çiftçileri, arazilerinin yarısında sulu tarım, diğer yarısında ise su istemeyen kuru tarım yapmaya zorluyor.