Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis oturumunda Aydınlı çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını dile getirdi.
Pamuk, incir, buğday ve süt üreticisinin zor durumda olduğunu hatırlatan CHP’li Yıldız, üreticiye destek olunmazsa, tarım ve hayvancılığın önümüzdeki süreçte sekteye uğrayacağının altını çizdi.
Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP’li Yıldız, mazot, ilaç, gübre gibi girdi maliyetlerinin son dönemde katlanarak artmasından dolayı üreticinin zor durumda olduğunu belirtti.
CHP’li Yıldız, Sökeli üreticinin durumundan örnek vererek, pamuk taban fiyatının çiftçinin maliyetini karşılamadığını söyledi. Pamuk üreticisine verilen 1 TL'lik destekleme priminin en az 8 TL'ye çıkarılması gerektiğinin altını çizen CHP’li Yıldız, şunları kaydetti:
"Aydın’ımızda şu anda dağlarda yağ da akmıyor, ovalarda bal da akmıyor. Dağlarında ve ovalarında icra memurları geziyor, üzülerek söylüyorum. Birinci derecede bu sene 25 Mayıs'ta söylememe rağmen, genel kurulda gündeme getirmeme rağmen Aydın’da özellikle buğdayımızı 25'inde hasat yapmaya başlıyoruz. TMO 8 Haziran'da açtı, fiyatları o zaman belirlediniz. Aydın bölgesinde Söke, Germencik, İncirliova, Nazilli dahil olmak üzere oradaki çiftçileri ister istemez tüccara sattılar. Ama siz tüccara prim verdiniz. Ama siz üreten çiftçilerimize prim vermediniz. Bir an önce bu hatanızı düzeltin. O sorun TMO’nun ve sizin sorununuz. Üretenlerin zaten sattıklarının, elinde fatura var. Bu 1 liralık primi Aydın çiftçisine verin. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde siz Söke’de bir gram dahi buğday göremeyeceksiniz.
İkincisi pamuk Türkiye için çok stratejik bir ürün. Sayın Bakanım geçen sene mazot 7 lira, tohum 20 lira iken, 25 liraya da biz pamuk sattık. Bu seneye 28 lira mazot, 60 lira tohum yani yüzde 300 gübre artmış. Şu an 14 ve 15 liradan pamuk satıyoruz ve Söke Ovası’nda 14 ile 15 liraya pamuk satılıyor ve maliyeti Söke'de 16 lira 50 kuruş. Bir an önce karar alarak en az pamuğa 8 lira prim ödemek zorundasınız.
Bizim için incir çok önemli geçen sene genel kurulda CHP olarak gündeme getirmiştik. TMO devreye girdi üreticiden inciri aldı. Yine aldıktan sonra tüccarlara sattı.2 ay sonra ciddi derece paralar kazandı. Geçen hafta bütün köyleri dolaştık. Bütün incir üreten ilçeleri köylerimizi dolaştık. Şöyle söylüyorlar TMO şuan devreye sokun, şu an mal alan tüccar yok. Çok ucuza almak istiyor. Eğer TMO bu şekilde devreye sokmadığınız takdirde çoğu üreticimiz seneye ilaç alınacak parası kalmayacak. Bu konuda ve özellikle TMO’nun bir an önce incirleri köylümüzden alınmasını rica ediyoruz.
Değerli Bakanım, Aydın gerçekten hem üretim açısından çok önemli hem de tarım açısından çok önemli. Ben geçen hafta yine bizim Ege et var. Aydın Büyükşehir Belediyesi işletiyor ve gerçekten Egenin en güzel kesimhanesi ve büyükşehir belediye başkanımız üreticiden alıyor malı ve araya taşeron koymadan direk halka veriyor.17 şubemiz var. Geçen hafta oradaydım üzülerek söylüyorum, bir üretici tam 15 tane süt veren ineği getirdi. 1 kilo sütün maliyeti 8 lira dedi ve bana maliyeti 10 buçuk lira. Şu an 60 inekten 30'unu kestim, eğer bundan sonra böyle devam ederse, tekrar bu süt veren inekleri keseceğiz dediler. Bir an önce bu süte devlet olarak Tarım Bakanı olarak ciddi derecede prim vermeniz lazım. Aksi takdirde önümüzdeki dönemde çocuklarımız süt içemeyecekler. Sadece dışarıdan ithal edersiniz. 2002'de Türkiye kendi kendine yeten bir ülkeyken, tarım ürünlerinde şu an ithal ülke haline geldik.”