Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 15 okulda ekmek fabrikası kurduklarını ve günlük 250 bin ekmek kapasitesine ulaştıklarını belirterek, “81 ilde 100 noktaya ekmek fabrikası kuracağız ve günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşımızın düşük fiyatla ekmekle buluşmasını sağlayacağız” dedi.
“14 bin ekmeğin hiçbir hükmü yok”
Bakan Özer’in açıklaması fırıncılar tarafından büyük tepki çekti. Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Tekin, hayata geçirilen projenin kendilerine bir zararının veya yararının olmadığını belirterek, 81 ilde açılacak olan ekmek fabrikaları günlük 1 milyon adet ekmek çıkaracak deniyor. Bu da il başı günlük 14 bin ekmek yapar. Bugün Aydın merkezde 14 bin ekmeğin hiçbir hükmü yok. Piyasada herhangi bir etkisi olmaz. Nazilli’de bile günlük ortalama 100-150 bin ekmek üretiliyor. Nazilli için bile çok sağlıklı olmaz.” dedi.
Fırıncılık mesleğinin sadece ekmek üretip satmakla olmayacağını vurgulayan Başkan Tekin, şu anda fırıncılarının derdinin kalifiyeli eleman eksikliği olduğunu öne sürdü.
“Milli Eğitim Bakanlığı eğitimle uğraşsın”
Başkan Tekin, “Eğer proje kalifiyeli eleman yetiştirmek için uygulanan bir projeyse tamam. Onun bir karşılığı var. Bütün ekmek fırınlarının derdi zaten kalifiyeli personel. Yoldan geçen adama bu işi yaptırırsan olmaz. Bu projenin ne kadar devamlılığı olur orası ayrı bir soru işareti. Ben dahil olmak üzere fırıncıların çoğu da bu işin sağlıklı olmadığını düşünüyor. Fırıncılık sadece ‘Ben bugün ekmek ürettim, vatandaşa satayım’ demekle bitmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bununla uğraşmak yerine eğitimle uğraşabilir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.