Başkan Önal, "Süt pazarında sıkıntılar artıyor"

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal, süt pazarındaki sıkıntıların artarak devam ettiğini vurgulayarak, geçmiş yıllarda başarıyla uygulanan süt tozu uygulamasının başlatılması gerektiğini söyledi.

GÜNAY PABUŞÇU-Soğutulmuş çiğ sütün tavsiye fiyatının 1 Ocak 2021'de  2,8 lira olarak belirlenmesinin ardından firmaların süt talebinde durağanlık yaşanmaya başladı. 

Çiğ süt piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal,  "Şubat ayında  başlayan bugünlerde de devam eden mevsimsel süt artışı nedeniyle her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu süre içinde mevsimsel süt artışıyla artan sütü almak  istemeyen sanayici firmaların yanı sıra  süt azaltımına giden ya da  süt fiyatlarını indirmeye çalışan firmalar da eklenince çiğ süt piyasası bozuldu. Özellikle Ege Bölgemizde ve Konya gibi süt üretimi çok fazla olan il ve bölgelerimizde bugünlerde artan ve daha da artacak sıkıntılar ortaya çıkmıştır" dedi. 

"Bakanlığımızdan süt tozu uygulamasını başlatmasını bekliyoruz" 

ÖRKOOP olarak mevsimsel süt artışıyla birlikte günlük 350 ton süt toplamaya başladıklarını hatırlatan Önal, "Bu durumları öngörerek iki hafta önce Bakanlığımıza et ve süt kurumumuz kanalıyla fazla sütümüzü süt tozu yapılması için başvuru yaptık. Tarım Bakanlığımızın bir an önce bizim gibi birlik ve kooperatiflerin talebini değerlendirmesini ve geçmiş yıllarda da başarıyla yaptığı süt tozu uygulamasını başlatmasını beklemekteyiz. Önceki yıllarda da bu uygulama süt artışı yaşanan Şubat-Mayıs ayları arasında yapılmıştı. Bu sayede Örkoop gibi kooperatif ve birliklerin artan sütünü süt tozu yaptırarak piyasada oluşan süt fazlalılığı devletimiz tarafından değerlendirilmiş ve süt piyasası kendiliğinden düzenlenmiş olacaktır" sözlerini kaydetti.

"Devletimiz süt tozu ve kremayı gelir kaynağına dönüştürebilir"

Süt tedariği yapan birçok kooperatif ve süt müteahhitlerin kendi imkanlarıyla sütü  satamadıklarını ve fazla sütlerini süt tozu yaptırdıklarını aktaran Önal, "Sütten çıkan süt tozu ve krema fiyatları piyasadaki çoğalma nedeniyle fiyatları hemen düşmüştür. Bu yüzden bizlere zarar ettirmektedir, süt tozunu ise aylarca bekletme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Bunu Bakanlığımız kontrolünde yaparsak geçmiş yıllardaki gibi hem süt piyasası düzelecektir. Devletimiz birlik ve kooperatiflerden geçici sütü alarak toza ve kremaya çevirecek, bunları da tek elden uygun fiyatlarla yurt içi ve yurt dışına satarak gelir sağlayabilecektir" ifadelerine yer verdi. 

Önal, bu uygulamanın bir an önce başlamasını ve süt pazarındaki arz talebin dengelenmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Aydın Ve İlçe Haberleri Haberleri