Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir olarak anılan Aydın’da, bölgenin incisi incir sezonunun ardından zeytin hasadı heyecanı yaşanacak.
Zeytinde bu sene 'var' yılı olacak ve yüksek rekolte beklenecek. Dünyada zeytinyağı üretiminin bu sezon artacağı öngörüsüyle Türkiye'deki zeytinyağı ihracatında bu yıl artış hedeflenecek.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, hasat öncesi zeytin ve zeytinyağı piyasasına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.
Çondur, zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli yere sahip olan Aydın’daki mahsullerin umut verdiğini ancak rekolteye ilişkin resmi bir açıklamanın henüz yapılmadığını söyledi.
-“Sofralık zeytin yerine yağlık zeytin tercih edilebilir”
Sofralık zeytindeki artan maliyet ve yurt dışı fiyat talebi nedeniyle yağlık zeytine ağırlık verilebileceğini belirten Çondur, “Yurt dışından gelen fiyatlar, üreticimizi ve ihracatçımızı mutlu etmiyor. Daha ucuz yolu tercih ederek, Mısır ve Tunus gibi ülkelerden zeytinyağını tercih ediyorlar. Ziraat Odalarımız da bunu her platformda dile getiriyor. Fiyatlar maalesef çok düşük. Böyle devam ederse, sofralık zeytinler, yağlık zeytine gidebilir.” diye konuştu.
-400 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor
Çondur, senaryonun bu şekilde gerçekleşmesi durumda zeytinyağı rekoltesinde 400 bin ton üretim beklediklerini kaydetti.
-“İhracatta 1 milyar dolar hedefimize yaklaştık”
İklim değişikliği ve kuraklık sorununun dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan İspanya'yı olumsuz etkilediğini hatırlatan Çondur, şöyle devam etti:
“İspanya yılda 1 milyon 600 bin hatta 700 bin ton zeytinyağı üretimi yapan bir ülke. Kuraklık nedeniyle bu rakam 500 bin tonun altına düşmüştü. Onlardaki verim kaybı, dünyadaki zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Biz bu son 2 yılda İspanya’dan doğan açığı değerlendirerek, ihracatımızı geliştirdik ve 1 milyar dolar hedefimize yaklaştık.”
-Zeytinyağı fiyatları düşecek
İspanya’nın yanı sıra Fas, Tunus ve Mısır gibi ülkelerde de zeytin üretiminde bu yılın verimli geçeceğini hatırlatan Çondur, Türkiye’deki firmalara yurt dışından gelen talebin azaldığını ve uluslararası piyasada zeytinyağı fiyatların düşeceğini bildirdi.
Zeytin hasadında zorluk yaşanacağını, çalışacak işçi bulunamadığını ve maliyetler karşısında üreticinin zor durumda kalacağını aktaran Çondur, zeytinyağı fiyatının 3,5 euro bandına inmesinin üretici için hayal kırıklığı yaratacağını vurguladı.
-“İhracatın önü açılıyor ama dökme yağı göz ardı etmemiz yanlıştı”
Türkiye’de dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik bazı kısıtlamalara gidilmesi kararını değerlendiren Çondur, “Bu karar iyi niyetle alınmıştı. Üreticilerin ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amaçlanmıştı ama kısıtlama, o pazarı biraz kaybetmemize neden oldu. İhracatın önü şu anda açılıyor; ama artık tüm ülkeler zeytinyağı üretimini bekleniyor. Dökme zeytinyağının endüstriyel kullanımları var, bazı firmalar ambalaj yağ kullanmıyor. Dökme yağı göz ardı etmemiz yanlıştı.” ifadelerini kullandı.
- Zeytinyağı tüketimini artıralım, istediğimiz fiyattan satalım”
Çondur, Türkiye’de kişi başına tüketilen zeytinyağı tüketiminin 2 kilogramdan 5 kilograma yükseltilmesini gerektiğinin altını çizerek konuşmasını şöyle tamamladı:
85 milyonluk bir nüfusa sahibiz. Kişi başı zeytinyağı tüketimimiz 2 kilogram. Bu rakamı 5 kilograma yükseltsek, yurt dışına mal kalmayacak. Yunanistan’da kişi başına zeytinyağı tüketimi 17 kilogram. Zeytinyağı sadece sıkma işlemiyle tüketilen bir nimet, bir meyve suyu. Diğer yağların tamamı kimyasal işlemden geçiyor. Biz sağlıklı zeytinyağını tüketelim. İşte o zaman kendi üretimimizi, kendi fiyatımızla, istediğimiz rakamdan yurt dışına pazarlayalım. Siz tüketmezseniz, uluslararası pazarda satmaya mecbur bir profil çizersiniz. Asıl konu budur. Borsa olarak 37 ilde zeytinyağı tüketim çalışmaları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Zeytinyağı tüketimini artıralım.”