Havadis ile Gündem Özel’in konuğu olan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Cintosun’un sorularını yanıtladı.
Aydın’ın ilk Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen canlı yayında çarpıcı başlıklar ele alındı.
Aydın’ın geçmişten bugüne jeotermal kaynaklardan yeterince faydalanamadığına dikkat çeken Başkan Erol, “Aydın yarım asırdır Türkiye’yi ve dünyayı geriden takip ediyor. Jeotermalle ısıtma ilk olarak 1983 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde yapılmış. Buharkent Türkiye’de jeotermal santralinin kurulduğu ilk nokta. 1968’de jeotermal sondajları kurulmaya başlamış. Aydın, Türkiye’nin en zengin jeotermal kaynaklarına sahip ancak tek bir konut ısıtılamamış.” dedi.
Başkan Erol, elektrik, kömür ve doğalgazdaki fahiş artışların ardından jeotermalin seçenek olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, Afyon’da ortalama bir konutun bu yıl, jeotermal enerji ile yılda 2 bin liraya ısıtıldığını söyledi.
Jeotermalin Aydın dışındaki illerde konut ısıtılmasında, tarımda ve turizmde kullanıldığını hatırlatan Başkan Erol, şöyle devam etti:
“Biz sadece elektrik üretimi için jeotermal enerjiyi kullanıyoruz. Jeotermali her alanda entegre kullanmalıyız. Türkiye jeotermal enerji kanunu çıkarılıyor ve yetki, ilçe belediyelerinin kurduğu şirketlere veriliyor. Enerji Bakanlığı’ndan belge alacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da grup toplantısının ardından bu konuyu aktardım. Cumhurbaşkanımız da hayırlı olsun söyleminde bulundu.”
Başkan Erol, jeotermal enerjinin yenilenebilir olduğunu, reenjekte yapılma zorunluluğunun bulunduğunu ifade etti.
5 bin konut ısıtılacak projenin maliyetinin 120 milyon lira olduğunu ve şu ana kadar 600 abonenin jeotermal ısınma için başvuruda bulunduğunu açıklayan Başkan Erol, 100 metrekarelik bina için 25 bin lira, üzerindeki her metrekare için 100 lira katılım bedeli alınacağını aktardı.
“Büyükşehir köstek oldu”
Kentin ısıtılması konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin reaksiyonu ne oldu sorusuna cevap veren Başkan Erol, “Kenti ısıtacağımızı söylediğimiz zaman Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bana, ‘Yapamazsın, kazı izni vermem. Buna ilişkin görev ve yetki bende' dedi. Sultanhisar’da kuyuları var. 2014 yılında da vaatler vermişlerdi. Yapmadılar, yapmak isteyene de engel oluyorlar. Bu yanlış bir düşünce. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu hizmeti vatandaşlardan esirgememesi lazımdı. İsteseydi, bugüne kadar yapardı. Bu Aydın halkını cezalandırmaktır.” diye konuştu.
“Nasıl bir Buharkent hayal ediyorsunuz?”
Başkan Erol, şu ifadeleri kullandı:
“2014 seçimlerinde şehrimizle ilgili hayallerimizi ifade ederken, Buharkent’in sanayi, üniversite, jeotermal ve tarım şehri olması lazım demiştik. Bugün hepsini gerçekleştiriyoruz. Sözümüzün arkasındayız. Biz buraya makamları bırakarak geldik. Biz siyaseti doğduğumuz, büyüdüğümüz topraklara hizmet etmek için yapıyoruz.
Biz hükümetimizden destek aldık. Tüm bakanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Kimse projen olmadan sana beş kuruş para vermez. Biz doğru projeleri doğru anlatarak yolumuza devam ediyoruz ve karşılığında destek görüyoruz. Özkaynaklarımızı da devreye sokuyoruz.
Geçen sene bize İller Bankası’nda gelen para 5 milyon 900 bin lira ama benim 2021 yılında 28 milyon lira gelirim var. Yani toplam gelirimin içindeki İller Bankası yüzde 21, benim öz kaynağım yüzde 79.
Geçelim Büyükşehir’e. 1 milyar 48 milyonluk geliri söz konusu. Bunun yüzde 81’i yani 850 milyonu İller Bankası’ndan gelen pay, yüzde 19’u kendi ürettiği pay, fark ortadadır.
Konut yaptım sattım, devlete okul yaptım. Jeotermal kaynaklarından payını alan ilk belediye benim. Gelir elde etme konusunda çok çaba harcıyorum.”
Büyükşehir’in Buharkent’e milyonlarca yatırım yaptığına dair yayımladığı broşürlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Başkan Erol, “Büyükşehir, 2019 yılında 400 metrekarelik düğün salonu yaptırdı. Şimdiye kadar 3 cemiyet yapıldı. Bu yatırım mı şimdi, buna yatırım mı diyorlar?” açıklamasında bulundu.
“Battı çıktıların iç yüzünü biliyorum”
Aydın’da Büyükşehir tarafından yapılması beklenen ve yılan hikayesine dönen battı çıktılara ilişkin konuşan Başkan Erol, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görev sahasının içinde olan hatları biliyoruz, onlar da biliyorlar. O yazıyı yazarken de Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görev alanlarını yazıyorlar. Önce niyetin varsa, Aydın’ın girişinden çıkışına kadar alan senin görev alanında. Samimiysen önce o alanları yaparsın, sonra Karayolları Müdürlüğü’ne dilekçeni yazarsın. ASTİM’de ve Kuşadası’nda battı çıktı yaparken, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne mi sordular? Samimi olsunlar” sözlerine yer verdi.
Belediyenin ne kadar borcu var?
Buharkent Belediyesi’nin ne kadar borcu var sorusuna açıklık getiren Başkan Erol, “Bizim şu an içinde bulunduğumuz ve 2019 yılında bir milyona açtığımız Millet Bahçesi’nin şu an 500 bin lira borcu var. Bir okul yaptık, 5 milyon 800 bin lira borcumuz vardı. 1,5 senedir ödüyoruz. 4,5 milyon lira oradan vardır. Yani 5- 6 seneye yayılmış 5,5 milyon lira borcumuz vardır. Pazar yeri için 20 milyon lira borçlanma yapacağız, o da 8-10 sene içinde ödenme şartıyla. Esas olan hizmet üretmektir. 39 milyon lira borç iddiaları yalandır, asılsızdır. Benim şu an 38 milyon lira borçlanma limitim var.” dedi.
50 milyon liralık pazar yeri ve otopark projesi
Pazar yeri projesinin önemine değinen Başkan Erol, “Pazar yeri karşılığında bir okul yaptık. 50 milyon liranın üzerinde bir proje. Esnaflarımızın zarar görmemesi için bilindik, alışıldık bir mekanda projeyi gerçekleştireceğiz. Vatandaş odaklı düşünüyoruz. Aralık ayındaki ihaleye ekonomik krizden dolayı kimse girmedi. Bunu fırsata çevirdik. Otoparkı 2 kata çıkardık. 2 bin 500 metrekarede 200 araçlık otopark yapıyoruz. Önümüzdeki hafta projemiz elimizde olacak. Piyasa bu arada stabil hale gelsin istiyoruz. Haziran ayı içerisinde ihalesine çıkacağız, Temmuz ayında ihalesi yapılır, Ağustos ayında ilk kazma vurulur ve bir sene içinde inşaatı bitiririz.” diye konuştu.
Zeytinağaçları niçin satıldı?
Belediyeye ait yüzbinlerce dönüm zeytinlik arazi satıldı iddialarını yanıtlayan Başkan Erol, şunları söyledi:
“Zamanında boş araziler üzerinden 50 dönüm, 20 dönüm, 10 dönüm anlaşma yapılmış. Bu araziyi sen ağaçlandırırsan, yarısı senin, yarısı benim olacak denmiş. Ama bu kişinin yarı hakkını tapuda teslim etmemişler. Vatandaş bize geldi, burada benim dedemin, babamın anlaşması var, bu arazinin yarısı benim dedi. Biz de bir komisyon kurduk ve parsel parsel incelemelerini yaptık. Bazı araziler de bölünemiyor. Biz dedik ki, bu 5 dönüm senin, bu 5 dönüm benim. Bize 5 dönüm arazi parasını öde, arazi senin olsun. İşte satıyorlar dedikleri araziler bu araziler. Ne yapsaydık, adamların hakkını teslim etmese miydik?"
“Bölgenin en büyük projesi OSB”
Başkan Erol, Organize Sanayi Bölgesi ile 5 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını, 3 fabrikanın üretime başladığını belirterek, “22 firmaya yer tahsil ettik. Şu an elektrik, su ve kanalizasyon alt yapısını yeni bitirdik. Hiçbir sanayiciye de bunlar bitmeden inşaata başla diyemezsiniz. Son model bir arıtma tesisine sahip olacağız. Firmaların önümüzdeki sene bir yıl içerisinde ruhsatını almaları, 2 yıl içinde inşaatı tamamlamaları gerekiyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde inşaatların tamamlandığını göreceğiz. Bu proje bu bölgenin en büyük projesidir.”
Aydın’ın ilk Millet Bahçesi’nin Buharkent’te yapıldığını anımsatan Başkan Erol, 35 dönümlük Millet Bahçesi’nin yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanı, paten alanı, suni göl, iki şelale ve piknik alanı içerdiğini kaydetti.